Два екипа на Инспекцията по труда са включени в разследването

...
Два екипа на Инспекцията по труда са включени в разследването
Коментари Харесай

И трудови инспектори разследват смъртта на работника от Арсенал

Два екипа на Инспекцията по труда са включени в следствието на случая със починалия служащ в Завод 3 на " Арсенал " АД, оповестиха от Главна ревизия по труда. При случая от тази заран един служащ почина, а различен е в болница с тежки изгаряния .

 Човек почина при случай в цех
Човек почина при случай в цех " Арсенал "

Към мястото на случая са ориентирани пожарни, коли за спешна помощ и полиция

По първична информация случаят е зародил към 10.10 ч. на 14 март 2018 година в Цех 130 на Завод 3, обект 171 . Там се създават димни и термобаритни смеси за снаредяване на муниции . Пострадалите са работили на машина за разбъркване на сформира за стартови заряди за муниции. Сместа, с която са работили, не е взривоопасна, само че е мощно пожароопасна в положението, в което се работи с нея , прецизират от ГИТ.

Предварителната информация демонстрира, че сместа се възпламенява до момента в който оръжейниците я обработват. Двамата работещи получават изгаряния, от които единият служащ умира, а другият е откаран в болница с 80 % изгаряния . Производството, където е станал случаят, е ново. Оборудването също е ново.

Инспекторите ще ревизират документите, където са разказани софтуерните условия за изделието, условията за сигурност при работа с машината. Те ще видят книжата, които регламентират цялостната организация на сигурността на труда в завода, както и резултати от следствията на други контролни и проверяващи органи .

 Прокуратурата влезе след случая в
Прокуратурата влезе след случая в " Арсенал "

На място е и административният началник на прокуратурата Дичо Атанасов

" Арсенал " АД, е в листата за периодически надзор на рискови производства и действия . Планирани инспекции в тях се правят на три месеца . В инспекциите вземат участие и специалисти от Централната администрация на ИА ГИТ . Извършват се и следващи инспекции за осъществяването на дадените наставления.

От 2016 година има 100 планувани инспекции в другите производства на сдружението. Тогава са последните злополуки с съдбовен излаз в предприятието . Установени са 460 нарушавания, от които 395 - по обезпечаване на здравословни и безвредни условия на труд .

Издадени са 11 акта за прекъсване на машини, работни места, обекти и др ., които директно заплашват живота и здравето на хората. Има 4 наставления за въвеждане на специфичен режим, когато не може да бъде приложена мярка " прекъсване ".

20 акта са влезнали в действие и при 22 случая на работодателя е потърсена административнонаказателна отговорност . Като цяло издадените наставления се извършват, прецизират от инспекцията.

Най-честите нарушавания, които са застрашавали директно живота и здравето на работещите, са необезопасени въртящи елементи на машините; неосигурен метрологичен надзор на средства за премерване (манометри, термометри).

Инспекторите са установили и разяждане на работно оборудване; непозволено предпазване на горими материали, непочистени работни места от остатъчни взривни субстанции в края на работната промяна , както и потребление на искрообразуващи принадлежности. Сред нарушаванията е било и работа с железни уреди и машини, които не са съответно заземени.

Междувременно от КНСБ оповестиха, че ще оказват помощ на фамилията на починалия служащ в " Арсенал " АД с еднократна помощ от 1000 лева . Детето на умрелия ще взима ежемесечна стипендия до довеждане докрай на междинното си обучение. Това ще стане посредством благотворителния фонд на КНСБ " Проф. доктор Желязко Христов ", основан да оказва помощ на деца на починали служащи.

Ще бъде подкрепено и фамилията на другия мъж, който пострада при случая .

Благотворителен фонд на КНСБ " Проф. доктор Желязко Христов " подкрепя 45 деца на починали служащи. Всяко едно получава ежемесечна стипендия до довеждане докрай на междинното си обучение. На фамилиите на починали или потърпевши служащи се отпуска еднократна помощ.

От КНСБ приканват работодателите в цялата страна да влагат в безвредни условия на труд .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР