Два дни Видин живее под знака на най-популярния веломаршрут на

...
Два дни Видин живее под знака на най-популярния веломаршрут на
Коментари Харесай

Основателят на веломаршрута Дунав Ултра: Това е уникално по рода си преживяване

" Два дни Видин живее под знака на най-популярния веломаршрут на Балканите " Дунав Ултра ". Първите велосипедисти от България и Румъния към този момент дойдоха в дунавския град, където от рано в съботния ден стартира регистрацията на участниците ", сподели за Българска телеграфна агенция Борис Бегъмов, създател на " Дунав Ултра ". 

Той посочи, че деветото издание на велопохода, който няма спортен темперамент, се организира под наслов " Реката, Добруджа и морето 2022 ", а близо 160-те участника ще преминат по 700 километров маршрут, 110 обитаеми места от Видин, по поречието на река Дунав, през Добруджа до крайната точка - с. Дуранкулак.

Бегъмов добави, че огромното начинание тази година са подкрепили рекорден брой общини - 12. " Пътешестването по маршрута " Дунав Ултра " с велосипед е неповторимо по рода си прекарване ", съобщи още Борис Бегъмов.

Пред стените на единствената в страната напълно непокътната средновековна цитадела в страната " Баба Вида ", в съботния ден е оживено – видинчани, посетители, туристи, велосипедисти с интерес преглеждат щандовете, които уредниците на " Дунав Ултра " са подготвили с цел да разпространяват велопохода и хубостите на България, видя кореспондент на Българска телеграфна агенция., а множеството интензивности, съпътстващи велопохода са обединени под надпис " Баба Вида Арена ".

Най-много бяха посетителите на павилиона на Министерството на туризма, където младежи в стилизирани национални носии представяха материали с най-интересните туристически дестинации в цялата страна. Те подаряваха туристически и промоционални материали на всички общини - сътрудници на събитието и маршрута " Дунав Ултра ".

Пред крепостта " Баба Вида " особено са издигнати 4-метрови знамена с имената на обитаемоте места - села и градове, през които ще премине походът. " На знамената е подложен гербът на всяка община, а всички те ще бъдат позиционирани на авансово определени места - Контролни точки, в представителни зони в централната част на обитаемоте места, откъдето маршрутът преминав ", добави Бегъмов.

" Участниците от самото начало на своето пътешестване ще споделят фотоси с флаговете, популяризирайки по този метод имената на обитаемоте места в и отвън рамките на България. Флагове ще има издигнати във Видин, Мизия, Оряхово, с. Лесковец, с. Остров, с. Крушовене, с. Байкал, с. Гиген, Гулянци, Никопол, Белене, Две могили, Русе, с. Сребърна, Силистра, Генерал Тошево и с. Дуранкулак ", посочи Борис Бегъмов.

В неделя - 28   август в 8:30 часа кметът на Видин доктор Цветан Ценков ще даде старт на велопохода от централния площад " Бдинци " и ще поведе колоната от велосипедисти по 700-километровото трасе по поречието на река Дунав, през Добруджа, до крайната точка - с. Дуранкулак.

Бегъмов разяснява още, че най-интересните моменти по време на събитието в информация и фотоси ще могат да се наблюдават на страницата на събитието тук: https://dunavultra.com/dunav-ultra-2022-the-river-dobruja-and-the-sea, както и в профилите на " Дунав Ултра " в обществените мрежи Facebook и Инстаграм.

Събитието се организира с поддръжката на: Министерство на Туризма и общините: Видин, Мизия, Оряхово, Долна Митрополия, Гулянци, Никопол, Белене, Две Могили, Русе, Силистра, Генерал Тошево и Шабла.  Проектът е измежду водещите начинания за развиване на туризма по поречието на Дунав, подкрепени на Фондация Америка за България. Министерството на туризма, общини и колоездачи се сплотяват с една обща цел - разпространение на обитаемоте места по северната граница на България, посредством веломаршрута " Дунав Ултра ".
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР