Два дни след влизането ни в Шенген и след два

...
Два дни след влизането ни в Шенген и след два
Коментари Харесай

Отвлечено дете след приемането на мерките за пътуване в Шенген, адвокат с коментар

Два дни след влизането ни в Шенген и след два несполучливи опита, които са регистрирани, имаме сполучлив опит за похищение на дете. Проблемът е там, че преди свободното пътешестване имаше рестрикции, имахме инспекции по границите, а в този момент нямаме. Има инспекция от самата самолетна компания преди самото качване на самолета и то е единствено, с цел да бъде разпознат пасажерът. Това съобщи пред Българска национална телевизия Йорданка Бекирска, юрист по фамилно право.

По думите й Хагската спогодба оказва помощ при такива случаи.

" Хагската спогодба е международно-правна протекция против родителското похищение, което се приема за доста съществено нарушаване на детските права. Както е в този случай, защото майката е отвляклата детето - доста е неверно да се счита, че бащата би трябвало д води дело против майката, не, българската страна би трябвало да води дело против белгийската, където е отведено детето ", изясни още юристът.

Тя сподели, че процедурата по връщането на детето е 6 седмици.

" Процедурата е 6 седмици. От момента, когато бъде локализирано детето, белгийският съд би трябвало наложително да го върне на бащата тук. В България така наречен " родителско похищение " не е криминализрано, само че в доста други страни е ", посочи Йорданка Бекирска.

Йорданка Бекирска акцентира, че, в случай че детето е включено в шенгенската осведомителна система, където е регистриран риск от негово вероятно похищение, единствено тогава детето ще бъде спряно да напусне шенгенското пространство. В противоположен случай то свободно може да напусне Шеген с единия си родител.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР