Два дни след въвеждане на електронните рецепти – остър сблъсък

...
Два дни след въвеждане на електронните рецепти – остър сблъсък
Коментари Харесай

Е-рецептите предизвикаха остър сблъсък между лекарския и фармацевтичния съюз

Два дни след въвеждане на електронните предписания – изострен конфликт сред лекарския и. Аптекарите упорстват за нормативно въвеждане на генерична подмяна на лекарствените артикули и отхвърлят изказванията на лекарския съюз за " диктат на аптеката ". От лекарския съюз обаче обявиха, че никой не е освободил от закона сътрудниците – фармацевти, само че 2 дни се следи всеобщо връщане на пациенти до кабинетите.

Един от най-честите проблеми след нововъведението е неналичието на синхронизация сред лекарските и аптечните софтуери, които минават през националната здравно-информационна система. Разминаването в данните сред лекарския програмен продукт с този на фармацевтите е толкоз фрапантно, че от време на време даже не се схваща кой е предписаният антибиотик, както се е случило с рецепта за 3-годишно дете.

Мария, магистър-фармацевт: " Няколко пъти отваряхме в системата, само че не се показваше никакъв антибиотик и на екрана е показано какво се демонстрира медицински артикул колосално приложение. "

Според фармацевтите е трябвало да има гратисен интервал, в който да се тестват проблемите, преди да се отстрани изцяло хартиената рецепта за антибиотици и медикаменти за диабетно заболели. Електронната рецепта за тези препарати към този момент е наложителна.

" Ние нямахме безусловно никакъв гратисен интервал да напаснем софтуера, дали техен, дали наш, всичко това води до безбройни неточности ", сподели Милена Каменова, зам. ръководител на Регионална фармацевтична гилдия -Пловдив.

За да изпишат електронна рецепта лекарите би трябвало да сформират и амбулаторен лист, както и да са с регистрация към лечебно заведение. В същото време съгласно Българския лекарски съюз в аптеките подобен надзор не се реализира, тъй като не се изисква автограф при приемането на медикаментите.

Председателят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров сподели в студиото на " Денят стартира ", че нито те, нито аптеките имат право да връщат пациенти:

" Законът споделя, че в случай че няма лекарства, изписани от лекаря, тя би трябвало до 24 часа да го достави или да насочи пациента към най близката аптека, която би го имала. Това го написа в закона. "

Само за 2 дни са издадени 26 хиляди електронни предписания. По-малко от половината са изпълнени.

Мария, магистър-фармацевт: " Когато майката седи с насълзени очи и ми споделя детето ми е там и сега повръща в колата и вие ме карате да се върна още веднъж и докторът ми споделя не я връщай, тъй като имам 50 деца начело сега... "

" Министерството ние неведнъж ги предупреждавахме - апелирам ви, не заблуждавайте обществото с това приложение. Това не е игра електронна ", сподели доктор Иван Маджаров.

По думите на Маджаров, белите хартиени предписания важат на всички места:

" И ще важат, което значи, че българските пациенти ще засилят туризма си за лекарство, за пазаруване в другите страни. "

Не е ясно още по какъв начин ще работят фамилни лекари в отдалечени обитаеми места без аптеки, които досега сами са снабдявали с медикаменти пациентите си през аптечни хранилища.

екип на БНТ-Пловдив

Последвайте ни във и Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР