Два дни след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви,

...
Два дни след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви,
Коментари Харесай

Турската армия обяви начало на военната операция в сирийската провинция Идлиб

Два дни откакто турският президент Реджеп Тайип Ердоган разгласи, че турската войска ще подкрепи бунтовниците от Свободната сирийска войска в новопредприето нахлуване против терористите, Турция разгласи формалното начало на интервенцията в сирийската провинция Идлиб , понастоящем следена от терористите от Фронт " Ал Нусра ".

Турският Генерален щаб разгласи началото на интервенцията в Идлиб, добавяйки, че в ход са разследващи действия, като се основават постове за преустановяване на огъня.

 Ердоган е подготвен да прати войски в Сирия
Ердоган е подготвен да прати войски в Сирия

Предприемаме нови стъпки, с цел да се убедим в сигурността на Идлиб, убеждава той

" Съгласно споразуменията, реализирани в Астана за основаването на зона за деескалация в Идлиб, турските въоръжени сили като една от страните гаранти (на прекратяването на огъня в Сирия) започнаха разследваща интервенция за основаване на постове за мониторинг на примирието на 8 октомври ", оповестиха от Генералния щаб на турската войска.

Официалното изказване идва, откакто Ердоган разгласи в събота, че Анкара възнамерява да разположи бойци в Идлиб, където бойци от Свободната сирийска войска, подкрепяни от Анкара, започнаха интервенция. Ден по-късно Ердоган съобщи, че " в случай че не предприемем нашите ограничения, бомби ще падат върху градовете ни ".

Понастоящем Идлиб е следен най-много от терористичната формация " Тахрир ал Шам ", която е ръководена от някогашната Фронт " Ал Нусра ", които са някогашен клон на " Ал Кайда " в Сирия. Групировката не е част от съглашението за основаване на зона за деескалация в Идлиб, контрактувана по време на мирните договаряния за Сирия в Астана.

Коментирайки интервенцията в Идлиб през вчерашния ден, от своя страна турският министър председател Бинали Йълдъръм сподели, че дейностите на Анкара в Идлиб са координирани с Русия . От съветското военно министерство към момента не са коментирали проектите на Турция за интервенцията в Идлиб, само че съветският външен министър Сергей Лавров съобщи по-рано, че Русия е подготвена да поддържа въоръжени групировки, които се бият против Фронт " Ал Нусра " в Идлиб.

Операцията в Идлиб е втората турска военна интервенция на сирийска територия. От август 2016 година до март 2017 година турската войска организира интервенция " Ефратски щит ", която целеше разчистването на сирийския пограничен град Джараблус и околния регион от терористичната формация ДАЕШ ( " Ислямска страна " ).
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР