Два дни след като четири от големите търговски вериги свалиха

...
Два дни след като четири от големите търговски вериги свалиха
Коментари Харесай

Производителите на хляб в Пловдив все още не са намалили цените

Два дни откакто четири от огромните търговски вериги смъкнаха цените на хляба за крайните консуматори, по-малките производители към момента изчакват. От браншовия съюз на хлебарите и сладкарите са ги уведомили, че измененията ще влязат в действие след обнародването на обновения бюджет в държавен вестник. Чакат се и спомагателни указания от финансовото министерство.

Производители на самун в Пловдив към момента не са изготвили предложения с по-ниски цени за сътрудниците си в комерсиалната мрежа. На фона на по- на ниска цена самун в някои от огромните търговски вериги от първи юли, по кварталните магазини към момента той е на старите цени. Според Лазар Генчев огромните вериги могат да създадат смяната без да нарушават закона.

" Те са външни компании, тъй че все едно хлябът при тях отива като за експорт, т.е. без Данък добавена стойност. В Държавен вестник към момента не е обнародвано това решение и аз законово нямам право да го направя. Другото нещо е, че нямаме никакви указания към момента за какви типове самун става въпрос. Говореше се за самун по БДС стандарт ", сподели Лазар Генчев, хлебопроизводител.

От националния съюз на хлебарите и сладкарите са изпратили писмо до своите членове на 30 юни, в което се споделя, че измененията ще влязат в действие едвам след обнародването им в Държавен вестник.

" Мисля, че трябваше да има някакво отсрочване най-малко една седмица да пренастроим касовия уред, да пуснем офертите с новите цени ", сподели Генчев.

В актуализацията написа, че самун е артикул, който се получава от изпичането на тесто, получено от разбъркване на пшенично брашно или в композиция, и вода, със или без прибавяне на сол, втасало благодарение на хлебна квас или закваска, и софтуерни добавки при нужда. Това обаче не дава изясненост, дали питки от хлебно тесто попадат в обсега на измененията, както и дали ръжени и пълнозърнести хлябове ще бъдат освободени от облагане с Данък добавена стойност.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР