Два дни след изборите първата политическа сила ГЕРБ-СДС обяви какво

...
Два дни след изборите първата политическа сила ГЕРБ-СДС обяви какво
Коментари Харесай

Офертата на Борисов: Бягане от отговорност или проява на лидерство?

Два дни след изборите първата политическа мощ ГЕРБ-СДС разгласи какво ще прави с първия мандат за сформиране на държавно управление. С думите " подготвен съм на всевъзможни отстъпки " водачът Бойко Борисов разгласи преговорни екипи, които ще протегнат ръка към останалите 6 партии в Народното събрание.

Възможна ли е през днешния ден необятна коалиция в България - тематиката разясниха в Euronews PrimeTime общественият антрополог Харалан Александров и специалистът по връзки Любомир Аламанов.

“Значителна част от партиите имат отрицателна еднаквост - те се съпреживяват като противовес на ГЕРБ, т.е. те са всичко, каквото ГЕРБ не е. За тях коалиция с ГЕРБ би била самозатриваща се, тъй като това би означавало да изгубят идентичността си в своето политическо племе, на което те приказват. За разлика от тях Борисов е в доста по-силна и в някакъв смисъл привилегирована позиция. Той може да приказва като дълготраен, освен това доста сполучлив министър председател, и като водач на партията, която за следващ път печели, от позицията на идентификация с огромната група, т.е. с нацията и националния интерес. Това е доста първокласна позиция ”, съобщи общественият антрополог Харалан Александров. 

“Саботирайки възникването на такова огромно ръководство, така наречен партии на митинга не го вършат, тъй като техните водачи са неприятни хора или инатливи и тегави, а тъй като няма по какъв начин да го опишат и споделят такова решение към своите групи, които те доста дълго, целеустремено и сполучливо радикализираха за задачите на обезверения напор да вземат властта, който се състоя, завърши безславно и сега те са в руините на едно недосъстояло се революционно изпитание ”, добави той. 

Със поръчката си за оттегляне и сформирането на преговорни екипи, Борисов упражнява водачество и престиж, счита Александров. 

Според информационният специалист Аламанов обаче Борисов бяга от отговорност.  

“Ако Борисов губи изборите и е втори, тогава отговорността постоянно е на първия. В момента е тъкмо наобратно - ГЕРБ печели, само че още веднъж упреква опозицията, че са отговорни за това, че поради тях не могат да си изпълнят обещанията. Тук не е въпрос на политологичен или информационен разбор. Тук е въпрос на човешки разбор. Кога ще спре да се лъже? ”, разяснява Аламанов. 

“Кога Борисов споделя истината - когато сподели, че на 3 октомври бензинът ще стане по-евтин ли? Миналата седмица Борисов сподели, че Политическа партия и Демократична България са носители на хаоса. Сега сега чака тези носители на хаоса да поставят ред. Миналата седмица Борисов сподели, че той е най-можещият и че никой различен не може. Изведнъж се оказва, че той ще се отдръпне. Тук виждаме цивилизационна неистина към личните гласоподаватели ”, акцентира той. 

“Президентът Плевнелиев е към този момент с стратегия - по кое време и какви срещи ще се вършат и така нататък Нали имахме един полубог избавител, който можеше всичко? А в този момент той се скрива зад един някогашен човек ”, добави Аламанов. 

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР