Два дни след изборите багерът се върна на терена между

...
Два дни след изборите багерът се върна на терена между
Коментари Харесай

Васко Тодоров: Три нарушения по чл. 22 от ЗУТ е допуснал арх. Здравков по казуса със строежа в Овча купел

Два дни след изборите багерът се върна на терена сред улиците " Рачка ", " Ливада " и " Войводина могила ", вложители и притежатели се държат надменно и насочат закани, сигнализираха общинският консултант Николай Николов и Станислав Младенов
Три нарушавания по член 22 от Закона за устройство на територията е позволил основният проектант на София Здравко Здравков при даването на позволение за градеж на жилищни кооперации на терена сред улиците " Рачка ", " Ливада " и " Войводина могила " в " Овча купел ". Това съобщи общинският консултант от " Българска социалистическа партия за България " Васко Тодоров, който поддържа Инициативния комитет в квартала, основан от протестиращи против идния градеж, оповестиха от партията. Изсичането на дървета и разчистването на терена провокира бурно неодобрение от живеещите в квартала жители, които проведоха и многочислен митинг преди две седмици. Бунтът на хората тогава принуди вложителя да прибере багера, който трябваше да стартира изкопните действия.

Точно два дни след изборите обаче техниката беше върната на терена и работата стартира с цялостна мощ. Това провокира ново неодобрение от жителите, които стачкуваха против подновяването на активността. На мястото бяха извикани и общинският консултант от Българска социалистическа партия Николай Николов и Станислав Младенов, някогашен претендент за депутат от " Българска социалистическа партия за България ".

" Очевидно прибирането на багера и сякаш прекъсването на строителството на този терен е било предизборно мероприятие. Било е прахуляк в очите на хората. Изборите минаха и очевидно те считат, че към този момент може да си вършат, каквото си желаят. Но не! Протестът на жителите не е предизборна акция. Протестът е против презастрояването и нарушаването на изискванията им за живот. Недоволството на хората няма да престане след изборите. Както и ние няма да спрем да ги поддържаме в справедливия им митинг и опитите им да защитят правото си да живеят в спокойна и зелена среда ", разяснява Станислав Младенов.

„ Ако по време на акцията бяха вкарали багерите в " Овча купел ", евентуално щяха да навредят на изборния си резултат “, разяснява Николай Николов.

" Когато дойдох на място през вчерашния ден, откакто бях извикан, станах очевидец на надменно държание от страна на строителите с допълнение закани за физическа разпра - бяха си организирали и мини почерпка " да полеят " бъдещия градеж и паричките, които ще си приберат “, сподели общинският консултант от Българска социалистическа партия.

„ От осведомителната табела научихме, че разрешението за градеж е обещано от архитекта на регион " Овча купел ", а публично разискване не е правено ", добави той.

Инициативният комитет в квартала, който беше образуван против застрояването на въпросния терен, е подготвил искане до основния проектант на София Здравко Здравков. В него са посочени 3 нарушавания, които той е позволил при даването на позволение за градеж.

" Търсим правилото на консенсуса и диалогичността, тъй като считаме, че арх. Здравков е човек, с който може да се беседва “, изясни юрист Васко Тодоров.

„ В настояването сме обяснили нарушаванията. Първото е обвързвано с смяната на проекта. Когато се прави такава смяна, би трябвало да бъде изработен проект за един квартал. В случая е направено отчасти - единствено за мястото, което е конфликтно и е плод на разправии и конфликти. Второ - не е прибавен режимът на публично разискване. И трето - нарушен е правилото на озеленяване - в тази ситуация е единствено 30% при най-малко 40%. Настояваме да бъде свикана незабавна експертна комисия, в която да вземат участие и наши представители. И тя да откри дали посочените от нас нарушавания в действителност съществуват. Ако е по този начин, следва неотложно да бъде анулирана заповедта на арх. Здравков, а кметът на " Овча купел " няма да има съображение да издаде позволение за градеж. Подготвили сме и искова молба, която ще входираме в Административния съд, а като обезпечителна мярка ще желаеме прекъсване на строителните действия ", съобщи общинският консултант.

Васко Тодоров добави, че тъжби са пуснати до всички вероятни институции, в това число и до министерство на Регионалното развиване и благоустройството. " То подреди на ДНСК да извърши инспекция, а през това време всички строителни действия би трябвало да спрат. Сега чакаме мнението на ДНСК ", изясни Васко Тодоров.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР