Два дни преди старта на Откритото първенство на Австралия по

...
Два дни преди старта на Откритото първенство на Австралия по
Коментари Харесай

Димитров: Искам да ставам все по-добър

Два дни преди старта на Откритото състезание на Австралия по тенис Григор Димитров даде изявление по отношение на представянето си през предходната година и упованията си за идния шампионат.

– Идвайки на шампионата и предвид на това, което реализира в края на предходната година, чувстваш ли се друго да виждаш името си под №3 в схемата?

– Не знам. Определено е друго, когато погледнеш, че си трети в схемата. Но в края на краищата не желая да мисля по този метод. Това не значи нищо. Разбира се, че съм доста благополучен и разчувствуван, само че започваме нова година и нов шампионат. Имам високи упования към себе си и желая да реализира най-хубавото, което мога. Фокусиран съм върху работата, която ми следва. Ще се опитам да надграждам мач за мач и се надявам да съм в положение да играя добър тенис през двете седмици на шампионата.

– Миналата година за първи път игра през целия календар – от старта до финала (Мастърса на ATP в Лондон). Как ти се отрази това физически и душевен?

– Всичко се случи доста бързо и паузата сред двата сезона беше прекомерно къса за мен. Искаше ми се да имам още няколко седмици за тренировки, даже не става въпрос за отмора. Все още имам вяра, че програмата ни през предходната година беше доста добра, изключително в края на годината. Завърших извънредно мощно и физически се усещах доста добре. Нямаше някакви съществени проблеми с тялото ми или нещо друго. Когато сезонът завърши, това ми оказа помощ да съм с добра конфигурация. Анализирахме цялата година – какво сме създали добре и какво можем да подобрим. Новият сезон към този момент стартира и ето ни тук.

– Много хора считат, че със завършека на предходната година нещата най-сетне изцяло се подредиха за теб и е настъпил твоят миг. Имаш ли шесто възприятие, че това може да е по този начин?



– Докато нещо не е реализирано, не желая да имам никакво възприятие, в случай че би трябвало да бъда почтен. Очевидно реализирах някои триумфи, които постоянно съм желал да реализира. Винаги съм желал да съм състезател от Топ 5 и го направих. Исках да печеля Мастърс и завоювах. Не съм мечтал чак толкоз за триумфа в Лондон, само че го реализирах. Всеки състезател обича да си слага цели. Това ти оказва помощ като се събудиш заран да имаш настройката за работа, решителността, дисциплината и готовността да се жертваш. Всички тези неща се подредиха за мен. Но не усещам, че желая да трансформирам нещо, тъй като върша това през целия си живот. Това е всичко, за което съм се подготвял досега и по тази причина резултатите са налице. Просто би трябвало да не преставам да върша главните неща, върху които работя през цялата година и да се надявам, че мога да реализира триумфите още веднъж. Разбира се, за мен най-съществен е напредъкът и просто желая да съм по-добър.


– Наскоро гледах полуфинала ти с Рафа предходната година тук.
– Аз също.

– Какво ти минава през съзнанието, когато го гледаш?
– О, доста неща. Особено предходната година, гледах дуела през целия ден след неговия край.

– Целия ден?

– Да, съвсем целия. Бях толкоз несъответстващ и комплициран. Размишлявах. Как изгубих този мач? Гледах особено брейкболите и нямаше какво друго да направя. Използвах верните удари, само че той се оправи. Това е. Научих толкоз доста от този мач. Когато се върнахме в Европа, играх добре на шампионатите в зала и имах добър старт на сезона. Надявам се да имам повече такива срещи.

– Игра против Давид Гофен в Лондон. Смяташ ли, че той може да бъде опасност в другата част на схемата?

– Разбира се. Да стигне до Лондон и изключително двата му последни месеца на предходната година, в които завоюва два шампионата. Игра доста устойчиво. Той е необикновен състезател и чете чудесно играта. Интелигентен тенисист. Играли сме няколко пъти и упражняваме дружно. Познаваме се още от фючърсите. Подобри се доста и дава отпор и, несъмнено, побеждава най-хубавите.

– Били Джийн Кинг съобщи, че в случай че към момента е дейна тенисистка, не би желала да играе на „ Маргарет Корт Арина “ поради мненията й против гейовете. Какво е твоето мнение? Би ли влезнал в състояние, в случай че състезател на шампионата се почувства некомфортно да играе на този корт?



– Смятам, че няма място за дискриминация в нашия спорт. Винаги утвърждавам корта, на който ме слагат да играя. Честно казано, не знам какво друго да ви кажа по този въпрос. Няма място за това в тениса. Развълнуван съм, когато съм на 15-ти и когато съм на Hisense. На който и корт да съм, за мен е чест.


– Спечели в Бризбейн предходната година, само че не съумя да защитиш купата си. Готов ли си за още едно сполучливо показване?

– В Мелбърн ли? Да. Първите няколко мача в Бризбейн бяха доста тежки за мен. Спасих два брейкбола в първия кръг (втория – б.пр.). Изиграх доста стабилен мач против Кайл. В началото на годината трябваше да се изправя против сложни противници. Жребият беше тежък и знаех, че би трябвало да печеля много мачове. Тренирах до самото начало на шампионата и към момента бях до някаква степен в предсезонен режим. За мен резултатът не е толкоз значим. По-важно беше по какъв начин ще се усещам, тъй като нямах задоволително време за отмора след предходната спортна година. На процедура продължих със същия режим на пътувания и тренировки. Това изпива силата ти. Но се усещам извънредно добре и здрав. Нямам недоволства и тялото ми се усеща ужасно. Тренирам добре през цялата седмица. Остава да изляза и да стартира да играя.

Първият мач на Димитров в Мелбърн ще бъде против квалификант още в понеделник. Той ще играе на централния корт, като срещата се чака да стартира към 6 часа българско време.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР