Два дни преди срока, в който президентът трябва да връчи

...
Два дни преди срока, в който президентът трябва да връчи
Коментари Харесай

Възможно ли е да има правителство с третия мандат?

Два дни преди периода, в който президентът би трябвало да връчи третия и финален мандат, с който Народното събрание да се опита да сформира държавно управление, всяка прогноза е рискова. Едни анализатори споделят, че възможностите за кабинет се усилват, а други не престават да залагат за трети неуспех и нови избори, написа ".

Двете най-големи политически сили - (65 депутати) и (63), към този момент се оповестиха за съпротива. В Народното събрание не престават да се разменят остри реплики, а в това време не стопират апелите за разговор и взаимни отстъпки. След като Има Такъв Народ и ГЕРБ не осъществиха първите два мандата и си сложиха етикета " съпротива ", аритметиката не е в интерес на намиране на болшинство за държавно управление. Въпреки това, обаче, никой към момента не показва изборите като единствена опция.

Диалогът, за който президентът прикани в края на предходната седмица, по този начин и не стартира и диалози сред парламентарните партии не се водят. Поне не и обществено. На този декор се чуват обособени оптимистични гласове, че държавно управление в границите на 46-ото Народно заседание е допустимо. Дори се появиха и съответни имена за министър председател. Усещането е, че нещо се случва, а в това време очевидно нищо не се случва. Объркахте ли се? Не сте единствено вие. Затова отделихме обстоятелствата от празните приказки и подреждаме картината все още.
 Гласове от Има Такъв Народ: Няма да подкрепим държавно управление с третия мандат Гласове от Има Такъв Народ: Няма да подкрепим държавно управление с третия мандат
Позицията на " ИТН " /ИТН/ остава непроменена макар поканите от другите парламентарни обединения да се върнат в договарянията з...

“Номинацията ” на Ива Митева

Преди ден съпредседателят на " Демократична България " (ДБ - 34 депутати) Атанас Атанасов изненадващо сподели, че председателката на Народното събрание (ИТН) има качества да оглави държавно управление. Атанасов сподели още, че третият мандат е добре да отиде при “Изправи се.БГ! Ние идваме ” (ИБГНИ - 13). Николай Хаджигенов от ИБГНИ също поддържа концепцията за номиниране на Митева за министър председател. Самата Митева пък поддържа концепцията мандатът да отиде при най-малката парламентарна група - ИБГНИ, която има максимален късмет да осъществя сполучливо мандат за държавно управление.

Третата политическа мощ (36)обаче също желае да получи мандата. Председателката на социалистите Корнелия Нинова отхвърли настояването на Мая Манолова (ИБГНИ) партиите без ГЕРБ и Движение за права и свободи да се съберат, да решат и да предложат на президента коя партия да даде мандата. Според Нинова това е извънредно право на президента и партиите не би трябвало да му се бъркат.

 

С това Българска социалистическа партия на процедура блокира диалозите, за които прикани и президентът. В неделя Радев сподели, че чака “ясен сигнал от партиите ”. “Те би трябвало да решат. Ако желаеме да имаме устойчива формула, тя би трябвало да пристигна от тях, не от мен ”, сподели Радев. Сигнал в позитивна посока обаче няма. Призивът за диалози не беше подет. Готовност за договаряния преди връчването на мандата показват единствено и.
 Избори 2 в 1 на 14 ноември Избори 2 в 1 на 14 ноември
Най- евентуално е да има избори 2 в 1 - парламентарни и президентски, на 14 ноември. Ако има втори тур на вота за държавен глава, той ще...

Възможността беше отказана от Българска социалистическа партия, чието управление във вторник изпрати до другите партии предложения за срещи. Но оповестената тематика беше актуализацията на бюджета, а не сформирането на кабинет.

Българска социалистическа партия " блокираха диалозите "

Социалистите ясно споделиха, че желаят диалози за намиране на болшинство за актуализация на бюджета, само че не желаят да водят диалози за кабинет. Защо Българска социалистическа партия прави това? Отговорът се крие в позициите на “Има подобен народ ” и “Демократична България ”.

От “Има подобен народ ” не имат намерение да се срещат с никого преди връчването на мандата, което прави сходен формат за среща троен – сред Българска социалистическа партия, Демократична България и ИБГНИ, които пък нямат болшинство. От “Изправи се.БГ! Ние идваме! ” настояват, че биха преговаряли във “всички конфигурации, без Движение за права и свободи и ГЕРБ ”.
 Социолог счита, че всички партии се мъчат да бягат от отговорност Социолог счита, че всички партии се мъчат да бягат от отговорност
Видяхме първата политическа мощ, със единствено 65 депутати, да се опита да наложи силово, по безпардонен метод своята визия за ръководство....

“Демократична България ” обаче има решение, взето още преди изборите, че няма да поддържа държавно управление с мандата на ГЕРБ, Движение за права и свободи или Българска социалистическа партия.

Лидерите на Демократична България постоянно напомнят това свое решение, което слага Българска социалистическа партия в неизгодно състояние и погледите се насочват към ИБГНИ.

Представители на “Позитано ” 20 не разясняват публично дали това е повода за позицията им. Но ден откакто Корнелия Нинова отклони предлагането на Мая Манолова за начало на договаряния, близкият до председателката на левицата народен представител Иван Ченчев предложи точно Нинова като вид за министър-председател. Ченчев също сподели, че би било обидно за президента в случай че партиите му наложат на кого да даде мандата.

Мая Манолова сбито подсети, че точно президентът е призовал партиите към договаряния. “БСП не изчакаха да минат и 24 часа от предлагането на президента и на процедура блокираха диалозите ”, сподели тя.
 Илиян Василев: Подкрепата на Има Такъв Народ за държавно управление с третия мандат ще е предопределен акт Илиян Василев: Подкрепата на Има Такъв Народ за държавно управление с третия мандат ще е предопределен акт
Ето какво написа анализаторът и някогашен посланик Илян Василев във Facebook:  Повечето хора чакат Има Такъв Народ да не поддържа държавно управление с тр...

Има Такъв Народ е в съпротива, само че има " късмет "

" ИТН " още веднъж удостовери позицията си, че няма да влиза в диалози преди връчен мандат. “Позицията ни остава непроменена от последната декларирана ”, разяснява Виктория Василева от Има Такъв Народ.

Последната декларирана позиция на партията беше оповестена във Facebook от водача на Има Такъв Народ Слави Трифонов и преповторена в края на предходната седмица от неговия заместител Тошко Йорданов: “Има подобен народ ” е в съпротива ”.

Никой от партията не изяснява обаче за какво председателката на Народното събрание Ива Митева позволи при започване на седмицата, че “шанс за съставяне ” на кабинет има, в случай че мандатът бъде даден на обединението към Мая Манолова. Изказването на Митева наподобява обяснимо на фона на коментара на " Демократична България ", че “ние няма да подкрепим Българска социалистическа партия, от Българска социалистическа партия пък няма да поддържат нас, по тази причина остава “Изправи се.БГ! ”. От другите партии разчетоха думите на председателката на Народното събрание като знак, че въпреки всичко “Има подобен народ ” позволява опцията да се върне на масата за договаряния.

Демократична България: Преговори, само че не и кабинет непременно
 Българска социалистическа партия умерено и търпеливо чака третия мандат Българска социалистическа партия умерено и търпеливо чака третия мандат
Не една рецесия чука на вратата, би трябвало разговор. Това съобщи пред Българска национална телевизия във връзка политическата рецесия у нас ръководителят на Комисията по въпр...

В тази обстановка " Демократична България " продължава да приканва за диалози сред партиите, само че не отстъпва от позицията си, че няма да поддържа мандат на Българска социалистическа партия. Потърсен за коментар съпредседателят на “Демократична България ” Христо Иванов сподели пред Свободна Европа, че “на България й би трябвало държавно управление, само че такова, каквото в действителност може да я промени, а не кабинет непременно ”. Той добави и още едно изискване: “Важно е служебните министри, които демонстрираха, че могат да осъществят тази смяна, да продължат работата си ”. И " Демократична България ", и ИБГНИ, и Българска социалистическа партия заявяват, че с изключение на с ГЕРБ нямат поле за диалог и с Движение за права и свободи.

Заместник-председателят на придвижването Йордан Цонев обаче сподели пред Свободна Европа, че в случай че партията му бъде поканена на договаряния – няма да откаже. “Отдавна предизвестявам, че неналичието на разговор ще докара до тази невъзможност, чиито плодове виждаме ”, сподели той.

Какви са опциите и периодите

В петък изтича срокът, в който президентът Румен Радев би трябвало да връчи третия, финален мандат за сформиране на кабинет. Конституцията дава независимост на президента да избере на коя партия да го даде. След това обаче тази партия няма период, в който да осъществя мандата. Решение на Конституционния съд (КС) от 1992 година споделя, че откакто президентът връчи третия мандат на определена от него парламентарна група, тя би трябвало да излъчи претендент за министър председател. Времето, в което това би трябвало да се случи, не е упоменато. Отсъствието на тъкмо посочен период, в който да се уточни претендент за министър-председател, дава опция третият мандат да продължи дълго, което дава опция и за повече договаряния. Едва в случай че бъде излъчен кандидат-премиер, тогава главният закон му отрежда период от седмица, в който той да показа състав на държавното управление. Засега най-вероятно е договаряния да има, в случай че мандатът бъде връчен на ИБГНИ. Поне такива са позициите на партиите.

Президентът Румен Радев може към този момент да е взел това решение, само че то не е обявено обществено. Единствената алтернатива, която никой не приема за сериозна, е Радев да връчи третия мандат на Движение за права и свободи, с които останалите не желаят да договарят. При всички тези неясноти и условности, в края на предходната седмица съпредседателят на “Изправи се.БГ! Ние идваме ” Николай Хаджигенов заключи пред БНР, че “шансовете за държавно управление, осъществено с третия мандат, са положителни ”.

Още от ПОЛИТИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР