Два дни преди крайния срок, в който представители на политическите

...
Два дни преди крайния срок, в който представители на политическите
Коментари Харесай

Опозиционни партии в Северна Македония бойкотират работната група за промени в Конституцията

Два дни преди крайния период, в който представители на политическите партии в Република Северна Македония могат да предложат свои представители в работната група, която би трябвало да приготви промени в Конституцията на страната, ръководителят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски сподели, че без да има обезпечено болшинство от 2/3 в Народното събрание на страната, работната група е изцяло неоснователна, оповестява Българска телеграфна агенция.

 

Според него държавното управление политизира процеса на конституционни промени.

Няколко дни по-рано Мицкоски предложи промени в Конституцията, по образеца на Основния закон на Хърватия, който е народен, с изброени малцинства.

 

Предложението обаче провокира реакциите на албанските партии в РСМ. Една от тях - " Алтернатива ", която преди измененията в държавното управление беше част от ръководещото болшинство в страната, разгласи, че също няма да взе участие в работната група.

 

" За нас не може да има работна група за правене или подготовка на измененията в Конституцията, до момента в който няма политически консенсус сред политическите партии за поддръжка на тези промени, посредством които пътят към интеграцията на страната в Европейски Съюз да бъде отворен. Освен това " Алтернатива " не може да седи на обща маса и да разисква тази тематика с партии, които към момента не са се оповестили, че оферират ремонти за битка с корупцията ", съобщи Зекирия Ибрахими от политическата групировка.

 

Демократичният съюз, който също беше част от ръководещото болшинство преди измененията в държавното управление и има един народен представител - ръководителят на партията Павле Траянов, повтори тезата си, че желае взаимност от България, заради което няма да взе участие в работната група за конституционни промени.

 

" Преди да стартира процедурата по регистриране на българите в Конституцията, е належащо България да обезпечи взаимност, македонците да бъдат приети и да могат да се провеждат и обединят посредством основаване на културни центрове, цивилен сдружения, политически партии и други форми на сдружаване, за поддържане и одобряване на културните, езиковите, историческите и други особености - права, които имат всички етнически общности в Македония, в това число и българите ", акцентират от Демократичния съюз.

 

Вчера и от партия " Левица ", която разполага с двама депутати в Народното събрание, оповестиха че няма да вземат участие в работната група, тъй като това би било изменничество.

 

" Думите на Мицкоски, че ВМРО-ДПМНЕ е решила да не номинира представители в работната група за конституционни промени, които са нужни за продължение на европейския път на страната, е единствено още едно удостоверение, че Мицкоски е срещу Европейски Съюз и е цялостен пленник на " Левица ", изтъкнахаот СДСМ.

 

Според ръководещата партия " Мицкоски просто следва ръководителя на " Левица " Димитър Апасиев и дружно са срещу Европейски Съюз. От СДСМ обаче подчертаха, че няма да се откажат от европейското бъдеще на страната и " един до друг с жителите и ще разобличат пропагандата на " Левица " и Апасиев ".

 

Предложения за членове за работната група за конституционни промени могат да бъдат правени до понеделник, 10 април.

Инфо: Actualno

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!    

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР