Два дни преди крайния срок, в който представители на политическите

...
Два дни преди крайния срок, в който представители на политическите
Коментари Харесай

Част от опозиционните партии в Северна Македония няма да участват в работната група за конституционните промени

Два дни преди крайния период, в който представители на политическите партии в Република Северна Македония могат да предложат свои представители в работната група, която би трябвало да приготви промени в конституцията на страната, ръководителят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски сподели, че без да има обезпечено болшинство от 2/3 в Народното събрание на страната, работната група е изцяло неоснователна. По думите му държавното управление политизира процеса на конституционни промени, съобщи Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 959
Няколко дни по-рано Мицкоски предложи промени в конституцията, по образеца на хърватската конституция, която е национална, с изброени малцинства, което провокира реакциите на албанските партии в Северна Македония.

От една от тях - " Алтернатива ", която преди измененията в държавното управление беше част от ръководещото болшинство в страната, заяви, че също няма да взе участие в работната група.

" За нас не може да има работна група за правене или подготовка на измененията в конституцията, до момента в който няма политически консенсус сред политическите партии за поддръжка на тези промени, посредством които пътят към интеграцията на страната в Европейски Съюз да бъде отворен. Освен това Алтернатива не може да седи на обща маса и да разисква тази тематика с партии, които към момента не са се оповестили, че оферират ремонти за битка с корупцията “, сподели Зекирия Ибрахими от " Алтернатива ".

Демократичният съюз, който също беше част от ръководещото болшинство преди измененията в държавното управление и има един народен представител - ръководителят на партията Павле Траянов, повтори тезата си, че упорства за взаимност от страна на България и по тази причина няма да взе участие в работната група за конституционни промени.

" Преди да стартира процедурата по регистриране на българите в конституцията, е належащо България да обезпечи взаимност, македонците да бъдат приети и да могат да се провеждат и обединят посредством основаване на културни центрове, цивилен сдружения, политически партии и други форми на сдружаване, за поддържане и одобряване на културните, езиковите, историческите и други особености - права, които имат всички етнически общности в Македония, в това число и българите ", допълват от Демократичния съюз.

Вчера и от партия " Левица ", която има двама депутати в Народното събрание, споделиха, че няма да вземат участие в работната група, тъй като това би било изменничество. 

" Думите на Мицкоски, че ВМРО-ДПМНЕ е решила да не номинира представители в работната група за конституционни промени, които са нужни за продължение на европейския път на страната, е единствено още едно удостоверение, че Мицкоски е срещу Европейски Съюз и че е цялостен пленник на " Левица ", реагираха от СДСМ в изказване.

Според ръководещата партия " Мицкоски просто следва (председателя на " Левица " Димитър) Апасиев и дружно са срещу Европейски Съюз ". От СДСМ обаче са безапелационни, че няма да се откажат от европейското бъдеще на страната и " един до друг с жителите и ще разобличат пропагандата на " Левица " и Апасиев ", излиза наяве от изказването.

Срокът, в който би трябвало да бъдат направени оферти за членове за работната група за конституционни промени, е до понеделник, 10 април.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР