Два дни преди крайния срок, има само един-кандидат за председател

...
Два дни преди крайния срок, има само един-кандидат за председател
Коментари Харесай

Т. Славев: Антикорупционната комисия ще започне работа с ниско обществено доверие заради усещането за предрешеност в избора

Два дни преди крайния период, има единствено един-кандидат за ръководител на Антикорупционната комисия - сегашния ръководител на Комисията за гражданска конфискация Пламен Георгиев.

За предаването „ Преди всички “ по „ Хоризонт “ Теодор Славев от Института за правни начинания оприличи припомни принципа „ фрагментите дефинират всичко “ при назначенията от предишното и добави:

Народното събрание единствено нарушава правила, които е основало и нарушава преходни и заключителни разпореждания. Последния подобен избор беше при избора на Висш правосъден съвет. Тук пораждат подозрения дали не се търси някакъв политически претекст, тъй като тези процедури изникват скрито, скришно. Народно събрание няма никаква протактивна роля да разпространява тези свои пълномощия по назначение. Това е нещо, на което сме привикнали. За страдание обаче, е недопустимо от социална позиция новата Антикорупционна комисия, толкоз провъзгласена от държавното управление като инструмент, който ще пребори корупцията по високите етажи, да стартира с толкоз ниско публично доверие точно заради процедурите и това чувство за предрешеност

Според специалиста, в случай че се съди по ареста на кмета на Септември, можем да чакаме новият орган да бъде „ PR-орган за отпушване на публично напрежение във връзка с битката с корупцията “, само че съгласно закона главната му цел е предварителна защита, а не показни акции. Новият другар, в едномесечен период от избирането, би трябвало да предложи на Народно събрание претенденти за свои заместници. По закон, това са четири индивида, а комисията се състои от 5, посочи Славев. Според него в самата процедура има неправда, защото при сходни случаи практиката е ръководителят да предлага точния брой претенденти и не оставя избор на Народно събрание:

На процедура,  парламентът се трансформира един гумен щемпел за тези кандидатури.  Те са лишени от избор и просто препотвърждават. Положителното е, че съгласно закона, се гласоподават един по един, а не накуп, тъй че, в случай че въпреки всичко има съмнения за някои от заместниците или членовете на комисията би могло да се реагира.  Тук напомням, че в новата мегакомисия се влива Комисията за попречване и определяне на спор на ползи, печално известна с „ тефтерчето на Златанов “. Доста, много проблематични мини съществуват още първоначално начало

Славев е на мнение, че е доста евентуално позициите на заместниците на  Георгиев също да са към този момент контрактувани политически:

Говори се доста настойчиво, че ще има промени в кабинета, тъй че можем да чакаме, че даже в границите на съдружното подсилване на държавното управление, това би могло да даде отражение на конситуирането на този орган,  което несъмнено е неприемливо от политическа и морална позиция. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР