Два дни преди балотажа стана ясно, че машинен вот ще

...
Два дни преди балотажа стана ясно, че машинен вот ще
Коментари Харесай

Машините за гласуване тръгнаха към избирателните секции

Два дни преди балотажа стана ясно, че машинен избор ще има. След позволение на ЦИК през днешния ден машините да потеглиха към секциите в София, а на следващия ден се чака да тръгнат и към секциите в страната, оповестиха от Централната изборна комисия.

В четвъртък от Министерството на електронното ръководство изпратиха на Централната изборна комисия документите за засвидетелствуване на сходството на машините. Изпратените документи носят подписа на министъра на електронното ръководство и по този начин той подсигурява, че устройствата за гласоподаване са годни за потребление на балотажа.

На балотажа в неделя 19 регионални града избират кмет. За градоначалници ще се гласува  в 91 общини, 451 кметства и 31 региона. Събота е ден за размисъл, а на 5-и ноември гласуването стартира в 7 ч. и завършва в 20:00 ч.
В Столична община ще се гласоподава минимум с една и най-вече с три бюлетини - за кмет на община, кмет на регион и кмет на кметство. От локалната изборна комисия споделят, че броенето на гласовете при балотажа ще бъде по-лесно, в сравнение с първия тур.
„ Сега нямам доверие да им е мъчно, въпреки всичко има двама претенденти, даже на местата, където има три типа избор, претендентите са единствено двама. За всеки един избор се сформира обособен протокол, в секциите с три типа избор ще се сформират три протокола ”, изясни Полина Витанова, ръководител на ОИК – София. 

„ Безспорно протоколите, които ще попълнят секционните изборни комисии, са доста по-лесни, защото с по-малък размер от страници ”, съобщи Изабела Петкова, ръководител на ОИК- Пловдив. 

В Пловдив преди обяд пред постройката на Областната администрация дойдоха бюлетините за вота. На секционните изборни комисии е изработен спомагателен инструктаж поради смесеното гласоподаване този път.

„ Утре следва секционните изборни комисии да получат изборните бумаги и материали, както и надлежно в учебните заведения, където се намират секциите да получат профилираните устройства за машинно гласоподаване, надлежно от „ Сиела Норма ”, обясни  Изабела Петкова. 

И макар че за комисиите всичко върви по проект, от „ Сиела ", компанията която дава отговор за доставката и поддържането на машините, сигнализираха, че и този път, както на изборите през април, от Централната изборна комисия не са поръчали подобаваща хартия за машините. 

„ Съгласно техническите характерности на машините, в тях трябва да се поставя хартия с диаметър 12 мм, най-много 17 мм. А ЦИК към този момент на втори избори поръчва хартия с 25,5 мм, което значи, че в доста случаи машините стопират да работят, тъй като не могат да превъртят хартията. Все едно на бензинова кола да сложиш дизел - тя ще върви известно време и по-късно стопира да върви ”, декларира проф. Иван Тодоров, акционер в „ Сиела ”.  

По думите на Иван Тодоров на изборите тази пролет са дефектирали 67 машини, а през октомври предходната година - единствено 2.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР