Два дни остават до референдума в Македония, на който жителите

...
Два дни остават до референдума в Македония, на който жителите
Коментари Харесай

Референдумът в Македония в неделя - възел от политически залози

Два дни остават до референдума в Македония, на който жителите й би трябвало да се произнесат поддържат ли евроатлантическата интеграция на страната посредством смяна на името. 48 часа преди допитването обществото и политиците към момента са разграничени в упованията си за това какъв би могъл да бъде крайният резултат. Макар референдумът да е с съвещателен характерq след него ще има изясненост в каква посока биха могли да тръгнат идните в Народното събрание на Македония диалози по готвените конституционни промени, нужни за осъществяването на изискването за промяна на името. С това предложение се върви и към решаването на дългогодишния спор сред Атина и Скопие за северна гръцка провинция с името Македония. 
Агитационната акция към този момент завърши, а от тази нощ тече времето за размисъл, в което жителите на страната би трябвало да преценяват по какъв начин да гласоподават в неделя. На 30 септември хората са призовани да се произнесат поддържат ли евроатлантическата интеграция на страната и смяна в името. Именно преименуването в Северна Македония е един от огромните залози на допитването. 
Много бяха мненията за и срещу сключването на контракта сред министър председателите Зоран Заев и Алексис Ципрас в Преспа, който регламентира бъдещето на двустранните връзки и тематиката за решаването на разногласието за името. Договорът е гневно подложен на критика и в Гърция и Македония, само че е определян от премиера Зоран Заев по време на срещите му с гласоподаватели преди референдума като нужда за страната: " Този контракт подсигурява вероятност, другарство и европейско бъдеще. "
За политическата храброст на ръководещите в Македония в опита им да решат разногласието с Гърция избираше да приказва в посланията си ръководителят на македонския парламент Талат Джафери:  " Смелостта да бъде изработен компромис, е границата, която разделя политиците на такива, които още живеят с легенди и митове, и на такива, които се борят за европейската идея. "
Опозицията в лицето на партията ВМРО-ДПМНЕ и водача й Християн Мицкоски не спести рецензиите си във връзка с контракта. Макар съгласно тях той да предава националните ползи, от партията се въздържаха от пряк апел за протест на референдума и приканиха жителите да решат сами по какъв начин да гласуват.  " Властите ще кажат, че би трябвало да бъде направена крачка напред, само че в същото време би трябвало да се знае, че пред нас като страна има пропаст, наречена контракт за смяна на името на Република Македония ", акцентира Мицкоски.
И до момента в който политиците спореха за това потребен или нездравословен е договорът сред Македония и Гърция, започна и акцията за референдума, водена от ръководещите, без присъединяване на опозицията. За сметка на това обществените мрежи се трансфораха в поле за пропаганда, където бяха огласени послания " за " и " срещу " евроатлантическата интеграция на Македония. Социалните мрежи обаче крият и различен риск, счита някогашният македонски министър председател професор Владо Бучковски:
" В обществените мрежи има и мощно въздействие отвън Македония. За това говореше и генералният секретар на НАТО - Йенс Столтенберг - че НАТО има информация, че Русия, ползвайки новите способи на подправените вести, ще се опита да повлияе на уязвимите групи. А, това както в България, по този начин и в Македония, са най-вече младите. Много по-силно в този момент е въздействието на обществените мрежи, от това на която и да е медия. Това основава една напрегната атмосфера в страната. "  
Кампанията мина и през друга рецензия - за формулировката на въпроса. Много бяха мненията, че сред гласуващите ще настъпи комплициране от включването в един въпрос на тематиките за евроатлантическата интеграция и смяната на името на страната. Журналистът от Скопие Александър Дамовски разяснява, че това е " тактиката на властта, да отклони вниманието от въпроса с смяната на името и от последствията от това - какво ще значи то за новото всекидневие на македонския жител ".
Освен с рецензиите,кампанията ще се запомни и със забележителното наличие на редица високопоставени европейски и американски представители, посетили Скопие единствено за две седмици. Това е мощен знак, който приказва за престижа на страната, само че може да помогне и за резултата от допитването, смята проф.Владо Бучковски: " Вниманието на интернационалната общественост би трябвало да окуражи хората, които към момента не са решили по какъв начин ще гласоподават, да отидат и да дадат своя глас. "
Според евродепутата от Европейската национална партия - Андрей Ковачев, идното допитване е от изключителна значимост освен за Македония, само че и за целия район:
" Аз считам, че би трябвало да мотивираме жителите на Македония да отидат на този референдум и да гласоподават за тяхното бъдеще. И още веднъж задавам въпроса, в случай че референдумът се бойкотира - каква е вероятността пред Република Македония? Смятам, че тя не е добра и може да въвлече района в още по-сериозна рецесия. "
Два дни преди провеждането на референдума, анализатори не се наемат с безапелационни прогнози - какъв би бил резултата. Положителен излаз обаче не изключва балканистът от Българска телеграфна агенция и ценител на процесите в Македония - Райна Асенова.  " Лично аз чакам, че болшинството жители ще отговорят с " Да " на референдума. Смятам, че отговорите с " Не " ще бъдат доста малко ", предвижда журналистът. 
С провеждането на консултативния референдум процесът по идните промени в Конституцията, нужни за смяна на името няма да спре. Предстои значим спор в Народното събрание по този въпрос, изяснява още Асенова:  " Това, което е по-сложно е, че следва ратификацията в Народното събрание на този контракт. Процедурата изисква болшинство от две трети, само че водачът на опозицията Християн Мицкоски сподели, че ще се съобрази с националната воля, в случай че болшинството жители гласоподават " За " и няма по какъв начин да не поддържа в Народното събрание този контракт. "
Райна Асенова е оптимист и за бъдещите диспути по тематиката в Гърция, където също има политическо напрежение, най-много от опозицията във връзка с контракта с Македония. 
" В Гърция няма да има референдум. След като минат всички процедури в Македония, същият документ би трябвало да влезе в гръцкия парламент и той би трябвало да бъде утвърден. Само че по-малкият сътрудник в ръководещата коалиция в Гърция - " Независими гърци " и водачът им Панос Каменос споделиха, че няма да вземат участие в държавно управление, което ще внесе този контракт в Народното събрание. Въпреки всичко, като се има поради, че следващата година в Гърция предстоят избори и огромна част от гръцката общност са срещу контракта, може да се чака някакъв проблем. "
Че до референдум в Гърция по този въпрос няма да се стигне, счита и социологът от Атинския университет - проф. Георгиос Плиос: 
" Не считам,че е действително да има референдум по въпрос от външната политика на страната ".
Какво ще решат жителите на Македония ще стане ясно вечерта на 30 септември. Допитването ще бъде проследено от рекорден брой наблюдаващи - над 11 хиляди от Македония и 493 от интернационалните организации. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР