Два дни остават до повторните местни избори в Истанбул. Според

...
Два дни остават до повторните местни избори в Истанбул. Според
Коментари Харесай

От нашите пратеници: Преди повторните местни избори в Истанбул

Два дни остават до повторните локални избори в Истанбул. Според изследванията претендентът на опозицията Екрем Имамоглу е сигурен победител във вота. Той завоюва и през март, само че резултатите от изборите бяха анулирани по гледище на президента Реджеп Ердоган. Анализатори дефинират възможната повторна загуба на най-големия и богат турски град, като тежък удар за Ердоган.

След два дни ще се проведат избори, определяни като следващия референдум за или срещу ръководството на президента Реджеп Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развиването, като борба за цяла Турция, която ще дефинира политическото бъдеще на страната в идващите години.

Изборите се организират, откакто през март бяха извоювани от главната опозиционна Народнорепубликанска партия и нейния претендент Екрем Имамоглу, който престоя на поста кмет на Истанбул 18 дни, само че след намесата на президента Ердоган Върховната изборна комисия на Турция анулира резултатите и подреди повторното осъществяване на вота.

След 25 години ръководство от страна на ПСР, мястото, където стартира огромната политическа кариера на Ердоган преди 25 години, най-големият турски град, финансовото сърце на Турция беше изгубено.

Между 2-5% преднина за Екрем Имамоглу дават социологическите организации пред претендента на ръководещите някогашния министър председател Бинали Йълдъръм. Изборите се организират на фона на тежка икономическа рецесия и напрегнати връзки със Съединени американски щати поради пазаруването на съветски ракети и с Европейски Съюз и Гърция - поради сондажа на газ край Кипър.

Въпреки това смълчаният президент Ердоган стартира дейна акция, както и опозицията.
 © БГНЕСРеджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Готови ли сте за неделя? Ще покажем ли каква е волята на народа? Ще отидем ли до изборните урни? С вашата поддръжка и с Божията помощ, Партията на справедливостта и развиването ще завоюва!Екрем Имамоглу, кандидат-кмет на Истанбул: Тези избори не са елементарни избори. Искам да напомня на всички поданици на Истанбул, че предходният избор беше законен. Уверен съм, че в случай че през март името на спечелилия беше Бинали Йълдъръм, а не Екрем Имамоглу, нямаше да се стигне до наново гласоподаване. Вярвам, че няма да позволим някой еднолично да се разпорежда със ориста на 16 млн. души тук.
Кюрдите са решаващият фактор в изборите - 1 млн. кюрди живеят в Истанбул, 10% от имащите право на глас. Именно с техните гласове Екрем Имамоглу завоюва през март. Сега, обаче, кюрдите са разграничени, откакто след дълго ухажване от Ердоган затвореният водач на Кюрдската работническа партия Абдула Йоджалан прикани кюрдите да останат неутрални този път, а кюрдската партия в Парламента - ДПН, прикани те да поддържат още веднъж опозицията.
Аху Йозюрт, публицист от Истанбул: Кюрдският избор е необикновено значим - близо 1 милион души в Истанбул са кюрди. 10% от тях не гласоподаваха на локалните избори през март. Управляващата ПСР има вяра, че тези 10%, или към 100 000 кюрди, са техни последователи. След писмото на Йоджалан и спорните послания, които идват от средите на кюрдите, ПСР са комплицирани.Кюрдският избор е прекомерно комплициран, с цел да бъде разчетен.Можеха да бъдат просто локални избори, само че Ердоган ги трансформира в нещо много по-голямо. Той даже персонално взе на прицел Имамоглу. Но това е безусловно същото, с което той трябваше да се бори, когато за първи път стана кмет на Истанбул преди 20 години. Като че ли тези избори са дежа вю.
200 000 наблюдаващи от опозицията ще проследявам изборите в неделя, два координационни центъра, две паралелни преброявания. Какво ще решат хората на Истанбул - ще забележим.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР