Два дни остават до очакваната празнична вечеря - Бъдни вечер.

...
Два дни остават до очакваната празнична вечеря - Бъдни вечер.
Коментари Харесай

2 дни до Коледа: Рецепти за основните ястия на Бъдни вечер

Два дни остават до предстоящата празнична вечеря - Бъдни вечер . Предлагаме ви лесни и бързи предписания на главните ястия, които би трябвало да участват на трапезата. Ако следвате традициите на Бъдни вечер би трябвало да сервирате нечетен брой постни ястия, минимум 7

Вижте нашите оферти за предписания на главните ястия:

 enlightened Содена питка

Необходими артикули:

брашно - 2 1/2 чаена чаша
хлебна сода - 1 чаена лъжица
сол - 1 чаена лъжица
мед - 1 чаена лъжица
газирана вода - 1 1/3 чаена чаша
семена - 50 грама
 iStock/Getty images

Начин на подготвяне:

Първата стъпка от рецептата за содена питка подготовката на сухите артикули. Пресявате брашното, дружно със содата и солта в купа, добавяте и семената. Може да ползвате микс от семена, да вземем за пример маково семе, ленено семе, сусам, или пък желаните от вас семена.

Добавяте меда и газираната вода и разбърквате с дървена лъжица. След като размесите добре с дължицата, намокряте ръцете си с вода и оформяте тестото във формата на топка и я поставяте в тава, върху която сте сложили хартия за печене. Поръсвате с брашно. С изострен нож вършиме бездънен прорез във формата на кръст върху топката тесто. Печете содената питка в авансово загрята на 220 градуса фурна за към 10 минути, след което намаляте фурната на 180 градуса за към 30 минути, или до момента в който содената питка придобие апетитна препечена коричка.

 enlightened Боб за Бъдни вечер

Необходими артикули: Боб - 350 гЛук - 3 главиМоркови - 2 брояЧушки - 2 сушени пиперки, сладкиЦелина - 1/3 главаОлио - 150 млДомати - 1 с.л. доматено пюреКарамфил - 5 зърна, целиМагданоз - сухДжоджен - 1 ч.л.Девесил - на вкусЧубрица - 1/2 ч.л.Черен пиперСол
 iStock/Getty Images
Начин на подготвяне:

Накиснете боба от вечерта в студена вода. На идната заран го сложете да се свари с малко сол и капки олио.

Малко преди да е подготвен се прибавят нарязаните дребно почистени сушени чушки, моркови и целина. Накрая се посолява и се поръсва с черен пипер и зърната карамфил.

Загрейте олиото и запържете в него накълцания лук до цялостно омекване. Прибавете към него доматеното пюре, размито в малко студена вода. Щом заври, се маха от огъня и се разбърква към боба. Поръсва се с магданоза, джоджена, чубрицата и девесила.

Постният боб се сервира на трапезата за Бъдни вечер.

 enlightened Постните зелеви сарми са неизменима част от менюто за Бъдни вечер

Необходими артикули
Кисело зеле огромна зелка - 1 бр.Ориз - 300 грМоркови - 2 бр.Лук - 2 главиОлио - 70 млЧервен пиперЧубрица - 1 с.л.Сух магданоз - 1 ч.л.Сол на вкусЧерен пипер на усет
 iStock photos/Getty images
Начин на подготвяне:

1. Нарежете лука и морковите на ситно, задушете ги в олиото, след което прибавете ориза, сложете аления пипер, задушете за 1-2 минути и овкусете с подправките.

2. Сипете 200 мл. гореща вода и разбърквайте регулярно, до момента в който сместа поеме течността.

3. Извадете големите листа от зелката, а скъсаните и дребните нарежете на дребно и поставете на дъното на тенджера.

4. Зелевите листа почистете от жилите, напълнете с плънката и завийте на не доста стегнат пакет, след което подредете в тенджерата.

5. Залейте с 600 мл вода, затиснете с паница, покрийте с похлупак и варете на сдържан огън за към 45-50 минути, докато зелето се сготви и омекне.

Ето и по какъв начин се навива: Поставете малко от сместа в основата на листа откъм опаката му страна, навивате един път, след което прибирате двете страни и още веднъж навивате. Подреждат се в съд с отворения край надолу.

 enlightened Зимна салата с моркови, целина и алено цвекло

Необходими артикули:
моркови - 3 брояцелина - 1/4 главачервено цвекло - 1/2 главазехтин - 2 супени лъжицислънчогледови семки - 2 супени лъжициорехи - 2 супени лъжицилимонов сок - 2 супени лъжици Начин на подготвяне: 

Първата стъпка от рецептата за зимна салата с моркови, алено цвекло и целина е подготовката на зеленчиците. Измийте и обелете зеленчуците. Настържете суровите зеленчуци на едро ренде. Ако желаете да сервирате салата, като тази на фотографията, без да смесвате другите цветове, с цел да бъде по-ефектна, то разбърквайте всеки настърган зарзават с лимонен сок. Така зеленчуците ще запазят цвета си и няма да потъмнеят.

Втората стъпка от рецептата за салата с моркови, алено цвекло и целина е да подредите зеленчуците и да поръсите със смесените накълцани ядки и семена. Преди сервиране подправете зимната салата със зехтин и сол.

 enlightened Ошав

Необходими артикули: 


сушени плодове - 500 г сливи, ябълки, кайсии, череши...
мед - 100 г
захар - 100 г
канела - 1 пръчка, по избор
ванилия - 1 пакетче

Начин на подготвяне: 

Измийте сушените плодове и ги накиснете в студена вода поне за 12 часа. След това прецедете водата им през гъсто решето и ги сложете дружно с нея да врат, като добавите и захарта и канелата.

Щом плодовете омекнат , прибавете меда и ванилията. Ошавът за Бъдни вечер се сервира охладен , в огромна стъклена купа.

 enlightened Варено жито:

Необходими артикули:

пшеница - 200 г
бисквити - 1/2 пакет елементарни
мед - 70 г
захар - 2 - 3 с.л.
орехи - 50 г
стафиди - 50 г
лимони - настърганата кора на 1 лимон

Начин на подготвяне:

Залейте житото в тенджера с вода, която да стига до 10 см над него. Варете го до подготвеност на сдържан огън. След това компактно го похлупете, увийте го с забрадка и го оставете за 1 нощ.

На сутринта го объркайте с натрошените бисквити, меда, настърганите орехи, стафидите, лимоновата кора и захарта.

 enlightened Тиквеник – баница с тиква

Необходими артикули:
кори за баница  - 1 пакет тиква  - 1 кг орехи  - 200 г олио  - 1 ч.ч. захар  - 250 г канела  - 1 ч.л. на прахуляк ванилия  - 2 пакетчета пудра захар  - за поръсване по избор
 iStock/Getty images
Начин на подготвяне:

Тиквата се отрязва, благодарение на лъжица се почиства от семките, обелва се и се нарязва на части. Парчетата тиква се настъргват на едро ренде.

В бездънен и необятен тиган в половината олио се задушава тиквата, като се бърка от време на време, до момента в който омекне. Отстранява се от огъня и се прибавя захарта, канелата, ванилиите и едро счуканите орехови ядки.

Взимат се по две кори за баница и се намазват с олио. Слага се от плънката върху корите и се навиват. Прехвърлят се в авансово намаслена тавичка.
Тиквеникът се пече в авансово загрята на 170-180 градуса за 40-45 минути, до момента в който се позачерви.

След като се извади от фурната, се напръсква с малко студена вода и се завива с забрадка.

При поднасяне тиквеникът с подготвени кори може по избор да се поръси с пудра захар.

Да ви е сладко!
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР