Два дни ни делят от първото състезание за новия сезон

...
Два дни ни делят от първото състезание за новия сезон
Коментари Харесай

Кардинални промени във Формула 1

Два дни ни разделят от първото съревнование за новия сезон във Формула 1. Сезон, който ще донесе най-драстичната смяна в този спорт в последните няколко десетилетия. Промените трябваше да влязат в действие още през 2021 година, само че поради пандемията от ковид бяха изтеглени за един сезон по-късно.

Очакванията са с новите регулации на болидите, Формула 1 да стане един по-конкурентен спорт, в който разликите на стартовата решетка ще станат по-малки, а изпреварванията и зрелището – повече.

Първото съревнование е на пистата „ Сахир “ в Бахрейн, като тази конкуренция ще даде отговор на доста въпросителни, зародили измежду почитателите в месеците от края на предишния сезон до през днешния ден.

„ Искаме и ще имаме повече борби гума до гума “, съобщи спортният шеф на Формула 1 Рос Браун по отношение на новите промени, които би трябвало да създадат надпреварите по-рвностойни, а не както бе в „ Хибридната епоха “, където Мерцедес бе безспорен хегемон.

Казано по този начин, звучи ужасно, макар че би трябвало също да се означи, че наредбите няма безусловно да основат нова подчиненост за един ден.

Ред Бул, Мерцедес и вероятно Ферари, които са първите тимове от предходната година, се чака да останат на върха, макар че желанието е останалите отбори да имат повече благоприятни условия.

Както Фернандо Алонсо вярно отбелязва: „ След четири или пет надпревари ще има един или два тима, които ще печелят, а останалите ще копират това, което имат. Догодина всички коли ще бъдат същите “.

За да усъвършенства изпреварването, Формула 1 възвърне по този начин наречения „ земен резултат “, неразрешен през 1982 година Аеродинамична идея, която усъвършенства сцеплението на болидите, като употребява въздушния поток и го насочва към дъното на колата и към дифузора. Това разрешава на колите да не губят от притискането и от прегряването на гумите.

Голямо предизвикателство за инженерите на екипите, които се натъкнаха на непредвиден крах, бе така наречен „ porpoising “ (подскачане). В предсезонните проби изключително внимание привлякоха фотосите на болидите, които подскачат с висока скорост по правата, губят и набират аеродинамично натоварване заради „ земния резултат “.

Когато предното крило допира асфалта, носът се повдигна. Решението в тази ситуация е да се усили височината на спойлера, само че това дефинира и дизайна на останалата част от автомобила.

Друг метод да отбягване от подскачането е увеличението на тежестта на болидите, което нарастна от 743 до 795 кг.

Новият автомобил от 2022 година има по-здрав външен тип спрямо предшественика си. При тестванията в Бахрейн, виждайки, че единствено от Алфа Ромео са съумели да спазят клаузите на новите разпореждания, тимовете се съгласиха да покачат минималното тегло с 3 кг и то към този момент е 798. В останалата част Формула 1 се стреми да опрости оптимално аеродинамиката, изключително крилата, спирачните канали и носа на автомобила. Перките (шлепове), намиращи се от свете страни на кокпита са отстранени, а системите DRS и Halo ще работят по този начин, че да се увеличи сигурността на водача.

Развитието на мотора обаче бе замразено до 2025 година, когато ще дойде ново потомство силови елементи, чиято конструкция занапред ще се дефинира. Единственото, което се знае, е, че те ще бъдат с хибридно задвижване. От 2014 година тази технология се развива и с тази мярка се чака продуктивността на моторите на Мерцедес, Хонда, Ферари и Рено да бъде доста по-близка. Разработката на скоростната кутия също ще бъде замразена за 5 години, макар че ще продължи да зависи от тимовете и няма да бъде стандартизирана.

Другата огромна оригиналност на регламента за 2022 година е увеличението на диаметъра на гумите, които към този момент не са 13, а са 18 цола, с цел да се понижи нагряването им и да се забави тяхното захабяване. Също по този начин, в сходство с благоприятстването на изпреварванията, които Формула 1 и ФИА стартират, гумите са и по-природосъобразни, само че техният размер ще понижи зрителното поле на водача.

Автомобилите от 2022 година изненадват със своите дефлектори на гумите, връщайки се към дизайна, който за последно беше забелязан във Формула 1 през 2009 година Тези детайли имат за цел да изпращат въздушен поток през колелата, тъй че колите да усилят притискащата си мощ.

Американската група „ Liberty Media “, притежател на правата за Формула 1, желае да придвижи духа на надпреварите на своята страна в шампионата, като дефинира бюджетен предел в конкуренцията Това към този момент бе тествано в предишното, само че не се реализира единодушие сред ползите на огромните и дребните тимове. Новият таван на бюджета е 158 милиона евро за 21 надпревари плюс още 1 милион за всяко спомагателна Гран При.

В момента има 22 доказани надпревари, като се чака намирането на заместител на надпреварата в Русия. Освен това е включен лист с съставни елементи с отворен код, т.е. детайли, чиито проекти тимовете ще би трябвало да дават на ФИА в края на сезона и които могат да бъдат употребявани от останалите, в случай че желаят, като по този метод се предотвратява това, един тим да направи несъразмерна инвестиция в избрани детайли или области, основни към развиването на автомобила.

Нещо ново е и въвеждането на новото гориво E10 (10% резистентен етанол), като рестриктивните мерки се отстраняват и екипите ще могат да употребяват повече от 110 литра гориво на съревнование – проблем, който се появи през предишния сезон със Себастиан Фетел.

„ Работихме за възстановяване на въглеродния отпечатък, както в горивата, по този начин и на частите. Има доста място за усъвършенстване, с цел да бъде спортът природосъобразен. Много авточасти ще поевтинеят и всичко върви в тази посока “, изяснява инженерът с дълготраен опит във Формула 1 и в този момент основен механически шеф на ФИА Николас Томбазис.

„ От инженерна позиция актуалните мотори са ефикасни, те преобразуват 50% от силата на горивото, което е доста по-голямо от всеки мотор в света сега. Имаме ефикасни мотори и желаеме устойчиви горива “, прибавя той.

От ФИА са компресирали графика си за Гран При през уикенда, с цел да се разреши на тимовете да идват на пистата ден по-късно. Така формалните конференции са преместени за петък заран, а свободните тренировки ще се организират в петък следобяд. Що се отнася до сните събота, и неделя - те ще запазят нормалните си графици.

ФИА също по този начин желае да разпространява опциите на младите водачи и ще принуди тимовете да употребяват водач с най-много 2 години опит в Гран При в най-малко една сесия свободни тренировки за всеки болид. Това значи, че всеки тим би трябвало да има младеж в две сесии на свободните тренировки през годината.

Друго спортно предписание, което е променено, е това, което се отнася до класификацията и ролята на гумите в нея. Досега водачите, преминаващи през Q3, трябваше да започват надпреварата с гумите, употребявани в най-хубавата си обиколка от Q2. Това означаваше, че от време на време водачът е бил обезщетен за това, че не е минал в Q3 и е стартирал да вземем за пример 11-и, като е могъл да избере гуми за началото на надпреварата. Оттук нататък ще има цялостна независимост и задачата постоянно ще бъде състезателят да се класира допустимо най-високо.

Накрая от уредниците желаят да подсигуряват, че различен проблуматичен откъм решенията на автобус контрола край като този в Абу Даби през 2021 година няма да има. Затова трансформираха разпоредбите, свързани с колата за сигурност. Сега няма да се постанова да се чака всички обиколки да приключат, само че откакто автобус контрола съоби, че към този момент могат да се праят изпреварвания, откакто пистата бъде безвредна. Като цяло, сезон 2022 година е един от най-очакваните в последните години. У всички почитатели има голяма вяра, че тези многочислени промени в разпоредбите, структурата и ръководството на болидите ще създадат надпреварите по-непредвидими и ще виждаме повече спечелили през този сезон.

Дали това ще се случи, следва да разберем, като още с конкуренцията в Бахрейн ще можем да забележим огромна част от измененията и това, до което са довели те във Формула 1.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР