Два дни до изборите за народни представители. В неделя България

...
Два дни до изборите за народни представители. В неделя България
Коментари Харесай

Финал на предизборната кампания: Избираме новите 240

Два дни до изборите за народни представители. В неделя България ще избере новите 240 депутати, в конкуренцията вземат участие 5 328 претенденти.

Право на глас имат малко над 6 млн. и 600 хиляди българи. Гласуването ще е главно с машина. Общият брой на устройствата е 1113, като над 1100 секции в страната машините ще са по две, изясняват от Нова телевизия.

Все отново остава вотът и на хартиена бюлетина. С нея ще гласоподават в секциите с по-малко от 300 гласоподаватели. Подвижните секции също ще са с хартиени бюлетини.
Първите камиони с машини потеглиха към Районните изборни комисии с полицейски конвой още по обяд.

Днес се извозват електронните устройства към 26 области в страната. Първи отпътуваха машините за най-отдалечените градове. Утре устройствата би трябвало да бъдат конфигурирани и в секциите.

Преди да поемат курс водачите бяха тествани за алкохол, а при подозрение се прави тест и за упойващи субстанции.

В 26 области машините за гласоподаване ще бъдат превозени в границите на деня, а рано сутринта в събота устройствата потеглят за София град и София област. Заради сензитивния товар всеки камион е съпровождан и от полицейски патрул.
“Преди потегляне всеки лидер бива тестван за използването на алкохол, следи се и за признаци за упойващи субстанции. Предни пъти сме имали водачи, използвали алкохол, все още няма такива ”, изясни Радослав Стойнев, зам.-директор на Дирекция " Жандармерия ".

Ако възникне механически проблем с машините в изборния ден, над 2000 експерти ще дават отговор за поправката им.

“Всичко допустимо, с цел да има сигурност, е направено, с цел да се понижи рискът от манипулиране с машинния избор, този риск по начало е доста по-нисък, в сравнение с при гласуването с хартия. Засега изборните измамници в България не са напипали задоволително ефикасни схеми при гласоподаване с машини ”, сподели представителят на ЦИК - Цветозар Томов.

За да няма подозрения в изборните резултати и този път 100% от контролните разписки при гласуването ще бъдат броени.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР