Два бойни кораба на кралския флот патрулират около водите на

...
Два бойни кораба на кралския флот патрулират около водите на
Коментари Харесай

Британия прати бойни кораби срещу френски рибари заради риболовен спор с Франция

Два бойни кораба на кралския флот патрулират към водите на Джърси , до момента в който към 60 френски и лодки от Джърси стачкуват поради риболовните права след Брекзит , оповестява БиБиСи.

Френски риболовци, събрали се на основното пристанище на острова Сейнт Хелиер, споделят, че правата им са незаслужено лимитирани от лицензи , издадени от острова по система, пусната предходната седмица.

Франция заплаши да спре електричеството на острова . От " Дунинг стрийт " 10 оповестиха, че са изпратили двата кораба на Военноморски сили да " наблюдават обстановката ".

HMS Severn , който преди този момент е бил употребен за следене на военните кораби на съветския флот край британското крайбрежие, и HMS Tamar дойдоха в четвъртък сутринта.

Корабите се употребяват рутинно за отбрана на риболова - с моряци, които могат да се качват на други лодки за инспекции на място.

Съгласно съглашение с Европейски Съюз, френските оператори би трябвало да покажат история на лов на риба в региона , с цел да получат лиценз за водите на Джърси. Но се твърди, че са добавени спомагателни условия без предупреждение.

Риболовните лодки са на входа на основното пристанище на острова Сейнт Хелиер, само че се отдръпнаха по-рано, с цел да разрешат на товарен транспортен съд да напусне.

Единият английски военен транспортен съд е на към миля от френските лодки и поддържа наличие.

Евродепутатът Стефани Йон-Кортин, член на комисията по риболовство на Европейски Съюз , съобщи пред БиБиСи, че са " сюрпризирани " от новите правила за лов на риба , като добави: " Разчитаме на добросъвестността от Джърси и държавното управление на Обединеното кралство да оказват помощ и деескалират напрежението. "

За заканите за прекъсване на електричеството на Джърси тя съобщи, че " това са единствено думи, които не сме подготвени за война ", само че добави " всички ограничения за отговор ще бъдат проучени ".

Новите правила за лов на риба - въведени от държавното управление на Джърси според Споразумението за търговия и съдействие сред Обединеното кралство и Европейски Съюз - изискват от френските лодки да демонстрират, че имат история на лов на риба във водите на Джърси.

Френските управляващи обаче обявиха, че " нови механически ограничения " за лов на риба край Нормандските острови не са обявени на Европейски Съюз, което ги прави " оскъдни ".

На мястото обстановката е " повече потрес, в сравнение с яд ". Лодките са покрити с спонтанни банери - на които пишеше en colère - ние сме ядосани, написа кореспондентът на BBC Europe Жан Макензи, който е с риболовците, когато потеглят от френското крайбрежие.

Рибарите изглеждаха повече шокирани, в сравнение с ядосани, че достъпът им до водите, в които ловят от десетилетия, се оспорва .

Съгласно комерсиалната договорка след Брекзит, Джърси би трябвало да пусне европейски кораби във водите си , само че в този момент те се нуждаят от лицензи - само че риболовците споделят, че разрешенията са с дълъг лист от ограничавания, които в никакъв случай не са били контрактувани.

Реагирайки на опасността на френския морски министър да спре електричеството на Джърси в отговор - риболовците са удовлетворени. " Добре е да знаем, че страната ни е на наша страна ", споделиха те.

В сряда вечерта министър председателят Борис Джонсън даде обещание " непоклатимата си поддръжка " за Джърси , най-големият остров в Ла Манша и подвластен от короната, ситуиран на 22 благи от Франция. Той добави, че " всяка обсада " от френски лодки ще бъде " изцяло неоправдана ".

Джонсън организира диалози с министъра на Джърси Джон Льо Фондре и министъра на външните работи Ян Горст и " акцентира незабавната нужда от деескалация на напрежението " сред Джърси и Франция .

Горст съобщи пред БиБиСи, че френските закани са " непропорционални ", само че той чака " мирна проява " от риболовците в четвъртък.

Той сподели, че Джърси е приел " опасността да блокират нашето пристанище доста съществено ", само че настоя, че " резолюцията би трябвало да бъде посредством дипломация ". Димитри Рогоф, началник на рибарството за района Нормандия, съобщи, че лодките няма да се пробват да блокират Сейнт Хелиер и ще се върнат във Франция следобяд, съобщи " Франс прес ".

HMS Severn и HMS Tamar са основани в Портсмут и двата са с дължина 90,5 м, имат две огромни оръдия , в това число зенитно оръжие с дребен обхват и са с екипаж от 45 моряци и до 50 кралски морски пехотинци .
 Екологичен потенциал одобри предложение за опазване на взаимния достъп до териториални води с Англия
Екологичен потенциал одобри предложение за опазване на взаимния достъп до териториални води с Англия

За да се избегнат проблеми при липса на договорка...
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР