Два бели щъркела, които вече не могат да летят -

...
Два бели щъркела, които вече не могат да летят -
Коментари Харесай

Два спасени щъркела с еднаква съдба остават да живеят в столичния зоопарк

Два бели щъркела, които към този момент не могат да летят - единият от Спасителния център за диви животни в Стара Загора, а другият от Син кръст - София, радват посетителите на столичния зоопарк. И двата са били ранени и са получили трайни увреждания, по тази причина не могат да бъдат върнати в природата.

Два щъркела с идентична орис - поради произшествия те са обречени в никакъв случай повече да не полетят в небето. Пристигат в зоопарка единствено с месец разлика и стават неразделни. Заживяват пред погледите на посетителите в зоопарка.

Вече съвсем три години двата щъркела споделят общ дом в Зоологическата градина. Те не могат да летят, защото единият е с ампутирано ляво крило, а другият с дясно. Според експерти, в случай че останат в дивата природа в това положение, след няколко дни те ще умрат.

Едната птица е избавена в Центъра за диви животни в Стара Загора. Другата - във ветеринарна клиника в квартал Панчарево.

" Съществуват и не малко закани за този тип, в резултат на което и този тип попадна при нас. Сравнително чести по време на прелет са удари в стълбове или проводници на електрическата мрежа ", сподели Владимир Пенчев, организатор сбирка " Птици " към Зоологическа градина - София.

Съседи са на тигрите, които живеят на няколко метра от тях.

" В тази клетка са краткотрайно настанени, до момента в който бъде направена подобаваща клетка за газещи птици, която няма да бъде на това място. Засега те са краткотрайно тук настанени, имат закрито помещение, в което се крият през огромните студове ", сподели още Владимир Пенчев.

Все още не е явен полът на двата щъркела, защото е нужен генетичен разбор. Птиците не са правили и опит за основаване на потомство, тъй като са привикнали да основават гнезда на високо. Не се знае и тяхната възраст, само че грациозността им радва посетителите.

" След като се излюпят дребните, клюновете им са по-къси и кафеникави. С течение на времето, когато пораснат, след първата година клюновете получават този цвят, който е присъщ за щъркелите, т.е. червен. По това може да бъдат различени дали птиците са от тазгодишно люпило или от някое от миналогодишните ", изясни Владимир Пенчев.

Белите щъркели са предпазени от Закона за биологичното многообразие в България и са вписани в Червената книга. Ако желаеме по-бързо да усетим полъха на пролетта, можем да го създадем и през зимата. Защото двата бели щъркела постоянно са подготвени да ни посрещнат грациозно. А тяхната хубост може да стопли и най-премръзналия клиент.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР