ДВ: Пишете, че руското общество просто не иска да знае

...
ДВ: Пишете, че руското общество просто не иска да знае
Коментари Харесай

Леонид Невзлин: Ако Путин загуби войната, народът ще го измете

Дъждовни води: Пишете, че съветското общество просто не желае да знае какво се случва. Но какво Ви дава съображение да мислите по този начин, след към този момент от 20 години не живеете в Русия?

Л. Невзлин: Тук (в Израел - б.ред.) идват доста хора от Русия, с които беседвам. Някои от тях назовават войната война, Путин - военнопрестъпник, а Украйна - жертва на експанзия. На тях към този момент им е мъчно да живеят в Русия, тъй като са заобиколени от хора, множеството от които просто не желаят да знаят какво става. И когато започнеш да им разказваш, че има Буча и Ирпен, че там избиват хора, те дават отговор " Нещата не са ясни, не ни засягат директно, на нас ни е добре в нашата зона на комфорт ".

Дъждовни води: А белким очаквате те да зарежат децата и кариерите си и да излязат на улицата с лозунги " Долу Путин "?

Л. Невзлин: Не чакам от тях нищо. Тези, които желаеха да изоставен, напуснаха незабавно. А другите, които са останали в консервирано положение, ще продължат да живеят както до момента - до момента в който стане както по времето на Брежнев в Съветския съюз, когато хората идваха в Москва, с цел да си купят нещо, тъй като другояче нямаше от кое място.

По-нататъшният им живот ще бъде отегчителен и трагичен, без каквато и да било вероятност за тях и за децата им: без връзки със Запада, с последователно технологическо закъснение, а най-после и с ограничение на опцията да се пътува. Заради своята политическа пасивност тези хора ще останат да живеят в Съветския съюз. Политическата пасивност е най-голямото постижение на режима на Путин - тя е продължение на идеологията на руския режим.

Дъждовни води: Мнозина считат, че Путин е заложил бомба пред бъдещето на страната. Може ли Русия да се разпадне?

Л. Невзлин: Аз съм уверен съперник на империите и считам, че с цел да бъде щастлива и пълноценна страна,Русия е длъжна първо да се разпадне, с цел да се събере след това още веднъж. Да се събере по един или различен метод, в едни или други елементи, в които на хората ще им бъде удобно да живеят. Защото страната е за хората, а не противоположното. Единственият метод да се усъвършенства качеството на живот в Русия е тя да се трансформира в естествена демократична страна - това е по този начин нареченият разпад. Всичко казано, че разпадът на Съветския съюз е бил анемичен, се оказа празни приказки - тогава кръвта просто беше отсрочена. И в този момент ще забележим продължението на оня разпад.

Дъждовни води: Какво може да стори през днешния ден антипутиновата съпротива?

Л. Невзлин: Има радикални субекти - екипът на Навални и " Форумът свободна Русия " на Каспаров. Те желаят да бъде премахнат режимът на Путин и в Русия да бъде открит режим на естествените хора. Постепенно ще зародят детайли на незаконно и партизанско придвижване. Вътрешният митинг е грамаден.

Дъждовни води: Протестират единици, а милиони гледат пропагандните излъчвания на Соловьов по телевизията…

Л. Невзлин: Ако тези милиони знаеха, че на следващия ден няма да ги вкарат в пандиза и да ги обесят, биха излезли на митинг и биха писали по стените " Не на войната! " (…) През 1990-те години, а и след 2000-та година доста руснаци привикнаха да живеят добре, както в Европа: в Москва, в Санкт Петербург, частично в Екатеринбург. Но те не повлияха изключително на цяла Русия. Путин има голяма електорална поддръжка от хората, които са привикнали да живеят зле и даже могат да живеят още по-зле. Тях ги сплотява някаква сякаш прелестна концепция, че съветският народ е специфичен, че е най-силният, най-прекрасният, че е богоносец и путиноносец - към този момент не знам по какъв начин се назовава всичко това. Но това няма да продължава дълго.

Дъждовни води: Все отново какво значи дълго?

Л. Невзлин: Зависи от войната. Ако Путин продължи да се държи и да побеждава на всякакви места и по всякакви посоки, в случай че продължи да засипва с ракети мирното население на Украйна и да провокира смут у естествените хора, това ще се отрази и на самата Русия и тя ще живее в този подтиснически режим. Той ще унищожи образованието и опазването на здравето, всеобщо ще бъдат затворени фабрики заради неналичието на вносни аварийни елементи, няма да има заплати, ще настъпи голяма безработица. Но в случай че войната приключи бързо и - не дай боже - с победа за Путин, тогава той ще се закрепи, и то задълго.

Дъждовни води: А каква е ролята на Запада по отношение на продължителността на войната? Проведе се среща на Г-7 - разшириха глобите, организира се среща на НАТО - укрепиха източния фланг и така нататък Какво още може да направи Западът?

Л. Невзлин: Въпросът е до каква степен Западът и НАТО, Европейски Съюз и Съединени американски щати в действителност ще оказват помощ на Украйна във войната. Вече съм го казвал и отново ще го повторя: трябваше да се затвори въздушното пространство над Украйна.

Дъждовни води: Ще Ви кажат обаче, че това е международна война с Русия.

Л. Невзлин: То и в този момент към този момент са прекрачени избрани червени линии, а международна война няма. НАТО пристигна в Швеция и Финландия, а война няма. Следващата алена линия ще бъде, в случай че там разположат нуклеарно оръжие.

Дъждовни води: Т.е. Путин е слаб, по този начин ли?

Л. Невзлин: Той шантажира. Слаб е, тъй като в тестето му има доста малко карти - той няма друго, с изключение на нуклеарното копче. (…) На Украйна би трябвало да ѝ се помогне същински: да се затвори въздушното пространство и да ѝ се даде такова оръжие, с което може да се пази, а и да стига до съветска територия. Ако за Путин това не е задоволително, НАТО би трябвало да стартира военни дейности против Русия и да ѝ разгласи война. Накрая той ще си седне на задника и ще моли за мир.

Дъждовни води: Но който вземе такова решение, би трябвало да е наясно, че в случай че Путин не се съобщи, ще избухне трета международна война. А в случай че пък падне в следствие от натиска, в Русия ще настъпи безпорядък. И мнозина се боят от това. Вие тъй като мислите, че няма да се стигне до такава степен?

Л. Невзлин: Ако преди време Чърчил, Сталин, Айзенхауер, а след това и Труман разсъждаваха по този метод, Хитлер от дълго време да бе превзел света. Не бива да се има вяра на заканите му. А той няма друго, с изключение на закани. И няма да натисне нуклеарното копче. Или ще го натисне втори, а тогава към този момент ще бъде късно.

Дъждовни води: А какво би трябвало да желае Украйна? Победа с връщането на Крим?

Л. Невзлин: В днешната обстановка те би трябвало да стигнат до победа и да се върнат в границите си преди 2014-а година. Тогава това ще е победа за Украйна.

Дъждовни води: Реалистично ли е това?

Л. Невзлин: През тази година дасега не. А за следващата година е изцяло реалистично. Всичко отново зависи от това по какъв начин ще се държи Западът. Ако Путин не завоюва, това ще значи за него проваляне вечно. Ако изгуби тази война (надявам се, че ще я изгуби), популацията ще го опустоши и никой няма да може да му помогне.

(Със съкращения)

Леонид Невзлин е един от тогавашните ръководители на концерна " Юкос ". В Русия той бе наказан задочно на пожизнен затвор поради поръчкови убийства. От 2003-а година милиардерът живее в Израел и подкрепя съветската съпротива.

Автор: Константин Егерт
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР