Дупка от минимум 4 милиарда, а има вероятност и от

...
Дупка от минимум 4 милиарда, а има вероятност и от
Коментари Харесай

Георги Кадиев: В бюджета ще се появи дефицит от 4 до 5 млрд. лв.

Дупка от най-малко 4 милиарда, а има възможност и от 5 милиарда има в бюджета. Това разяснява в “Говори в този момент ” по Българска национална телевизия някогашният заместник-министър на финансите Георги Кадиев. Той е на мнение, че таксата за транспорт на съветски газ, забавянето на средствата по Плана за възобновяване и несъбираемостта от Данък добавена стойност ще доведат до този недостиг.

Кадиев е убеден, че доходи от таксата за транспорт на газ няма да има в бюджета.

“Няма да ги съберат, тъй като до през вчерашния ден данъчно задълженото лице беше “Булгартрансгаз ”, а в този момент към този момент е “Газпром ”. Как Национална агенция за приходите ще събере налози от сдружение, което е отвън България? В бюджета ще се появи дупка ”.

Кадиев е на мнение, че отпадането на дерогацията ще провокира проблеми.

“Няма да има доходи от свръхпечалбите на “Лукойл ”, цените на горивата ще скочат неизбежно, а е допустимо да се стигне и до дефицит на дизелово гориво.

Кадиев се изрече в поддръжка за оптималната дерогация, поради по-евтиният съветски нефт

“Оттам нататък това, че “Лукойл ” прави свръхпечалби и ние не можем да ги обложим, си е наш проблем. Ако на следващия ден те преминат на напълно неруски нефт, няма да вършат свръхпечалба и ние няма да я таксуваме – къде е българският интерес? ”.

Според него продажбата на оръжия за Украйна и пазаруването на съветски нефт са стопански преференциални на България. И добави, че е двуличие изказванието, че западните страни не употребяват съветски газ.

“Светът продължава да употребява съветски газ и нефт, тъй като са по-евтини. Санкциите в действителност работят, ни не и по метода, по който се очакваше – Русия продължава да продава ”.

Кадиев разяснява и данъчните закони препоръчани от Асен Василев:

“Данъчните закони, препоръчани от Асен Василев, са опит за изстискване на всевъзможни доходи от странни закони, сподели Георги Кадиев – да вземем за пример налог бакшиш.

Призова да се съсредоточат върху Данък добавена стойност, от който се чака загуба от над милиард лв. доходи.

Кадиев дефинира концепцията за “донос – бонус ” като безумна, тъй като съгласно него ще трансформира чиновниците на Национална агенция за приходите, “Икономическа полиция ” и ГДБОП в най-големите продавачи на информация за компании.

“Данъчните закони, които внесоха като оферти, всички до един са доста неправилни и в това число това за локалните налози и такси, в това число това за приравняването на гражданските контракти към трудовите. Единствената причина да го вършат, е че няма пари, не са глупави ”.

Не влагаме както би трябвало в стопанска система и инфраструктура и това съгласно него утежнява качеството ни на живот. Той счита, че еврозоната е невъзможна цел за 2025 година, а към този момент и за 2026 година, както беше по проект:

“По-вероятно е да отидем на 2027 година Няма никакъв смисъл от това да вършим фантасмагории с бюджета, да натискаме надолу разноски и доходи, с цел да влезем в трипроцентен недостиг. напълно умерено можеше да сме в по-голям недостиг и да го понижаваме гладко през годините, както го прави прилежаща Румъния ”

Коментира, че еврозоната ще докара до инфлация без значение от убежденията, че това няма да се случи, и до по-бързо увеличение на цените, в сравнение с приходите.

Той уточни като единствен вид за приемането ни в Шенген изгонването от там на Австрия и Холандия.

“За страдание австрийците доста са се настроили срещу нас, а и срещу системата Шенген като цяло. В Холандия предстоят избори и има някаква възможност да дойдат на власт социалистите с Тимерманс. Тогава има късмет да поомекнат ”.

Още вести четет в категория България.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР