Дуо олигополът Alphabet и Meta, който е спечелил общо 300

...
Дуо олигополът Alphabet и Meta, който е спечелил общо 300
Коментари Харесай

Удари с прашка по яките крепости на Meta и Alphabet

Дуо олигополът Alphabet и Meta, който е спечелил общо 300 милиарда щатски $ от цифрова реклама единствено през предходната година, е под офанзива. Засега, дейностите на конкуренцията, наподобяват по-скоро като удари с прашка по „ яките замъци “ на двете компании, които преобладават международния пазар, само че някои последни данни демонстрират ясно, че този бранш към този момент е зрял.

„ Изненадващо през това тримесечие видяхме, че има спад в приходите от цифрова реклама. И това в действителност е огромната вест за този бранш, тъй като това се случва за първи път през последните 20 години. Можем да кажем, че този бранш към този момент е зрял. Има задоволително „ настанени “ на пазара, а бариерата за започване на бизнес към този момент не е толкоз висока “, разяснява в рубриката „ Икономистът приказва “ на Дарик Югоизток ректорът на БСУ проф. доктор Милен Балтов.

Атаката към Alphabet и Meta е от нормалните обвинени

Apple, Microsoft, Amazon, Snapchat и TikTok пробват все по-усърдно да „ отхапят “ част от международния дял на цифровата реклама, като всяка една от тези компании държи друг коз в ръцете си. Присъствието на последната в петорката не е изненада, защото представителят на Китай регистрира рекордни доходи от 11 милиарда $, а упованията са те да бъдат удвоени до 2024 година.

„ Петте компании имат съществени преимущества и всяка от тях има вкус да отчупва от ден на ден от пазара на цифровата реклама. Взети дружно те имат дребен дял от международния пазар и печелят към 70 милиарда $ съпоставено с 300 милиарда за Гугъл и Meta. Amazon да вземем за пример допреди пет години са държали единствено 1% от цифровата реклама. В момента регистрират 7% дял с облага от 31 милиарда $. За съпоставяне - целия международен пазар на печатната реклама във вестници и списание е толкоз. В същото време виждаме, че цифровата реклама е в типичния бизнес цикъл, като се чака и при нея да стартира да се регистрира спад “, сподели проф. Балтов.

Microsoft, която печелеше десетилетия от права за операционни системи и програмен продукт, има към 2% от международния пазар сега. Нейният коз в действителност е платформата LinkedIn, посредством която си осигурявадостъп до много скъпи консуматори. Времето, което потребителите прекарват в тази платформата е доста малко и все пак то коства 4 пъти повече, в сравнение с същотона един консуматор във Фейсбук.

Apple нападна пазара със напълно друга тактика. На процедура компанията, която достигнакапитализация от 900 милиарда $, употребява продуктите си като физическоприсъствие измежду 1,8 милиарда консуматори по целия свят, които са относително платежоспособни. А това ѝпозволява да продават на рекламодателите извънредно точна информация за местонахождението им.

„ Говорейки за Apple е значимо да отбележим, че в Съединени американски щати към този момент има акт, обвързван с някои ограниченияпри следене на местоположението на потребителите. Този акт се гласоподава и в Европа. А това ще сътвори съществени компликации за тази компания. Тя държат пазар за 4 милиарда $. Не е доста, само че точно физическото наличие и точността на информацията, може да помогне на Apple да се измъкне от тази обстановка, а и да порасне още “, добави проф. Милен Балтов.

Съществени промени са следят и при цифровата реклама, предоставяна посредством телевизионни услуги. И международната мрежа има особена заслуга за това, така с навлизането на от ден на ден умни устройства в домовете ни, стандартната телевизия по кабел, посредством спътник или ефир продължава да губи дял.

„ Виждаме и повишаване на аудиото рекламата и склонността на потребителите да получават аудио интерпретация на протичащото се към нас. Този тип цифрова реклама е за заетите хора, хората, които просто нямат време да стоят пред екран и избират да слушат “, сподели още проф. Балтов.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР