Дунавски общини, доброволци, партньори, частен бизнес и колоездачи се обединяват

...
Дунавски общини, доброволци, партньори, частен бизнес и колоездачи се обединяват
Коментари Харесай

Дунав Ултра - Обратно при реката 2021

Дунавски общини, доброволци, сътрудници, частен бизнес и колоездачи се сплотяват с една обща цел - разпространение на веломаршрута Дунав Ултра като N1 на Балканите.
 

На 3-ти септември в гр. Видин, за 8-ма подред година ще започват участниците в промо събитието - Дунав Ултра - Обратно при реката . 150 велосипедисти от България и Румъния се събират в старопрестолния град, с цел да изминат дистанцията от 700 км. с начална точка гр. Видин и крайната точка - с. Дуранкулак, Oбщ. Шабла. Целта на всички е обща - разпространение на веломаршрута Дунав Ултра като най-популярен туристически подобен на Балканите.



Събитието няма спортен темперамент, а е самостоятелно предизвикателство за всеки участник или екип. Маршрутът минава през 110 обитаеми места представяйки   характерната природа към Дунав и Добруджа, историческите забележителности, локалната кухня и обичаи. В идеята за разпространение на района се включат над 250 сътрудници - общини, хотели и къщи за посетители, заведения  и други обекти по поречието на Дунав и Добруджа.

В интервала между  3-ти до 12-ти септември в някои авансово определени обитаеми места ще бъдат издигнати публични Дунав Ултра знамена с имената на села и градове, а участниците ще споделят фотография от Контролните точки, целейки да разпространяват забележителностите в района. Флаговете ще могат да се видят във Видин, гр. Оряхово, с. Лесковец, с. Крушовене, гр. Никопол, гр. Белене, гр. Две могили, с. Сребърна, гр. Силистра, гр. Генерал Тошево и в региона на плаж Дуранкулак, където е крайната точка на маршрута Дунав Ултра с изход на Черно море.

За да поддържат идеята и в чест на преминаващите велосипедисти, разнообразни общини  провеждат спомагателни интензивности за развлечение на дребни и огромни.

Пред една от най-старите пивоварни в България, Пивоварна “Ломско питие ”, ще има обособено място за отмора и почивка с освежаващи питиета и плодове.

В гр. Оряхово флагът на Дунав Ултра ще бъде повдигнат на централния площад Дико Илиев. Община Оряхово ще провежда конкуренция за малчугани с колела, които ще се снимат с Дунав Ултра флага и с преминаващи колоездачи. Децата ще получат награди и дарове.

В прилежащото с. Лесковец флагът на Дунав Ултра ще бъде повдигнат в зоната на възобновената неотдавна почивна зона към локалната чешма “ОФ - Селсъвета 1956 ”. Мястото е обичана спирка както на локалните, по този начин и на пътуващите колоездачи, а точно маршрут Дунав Ултра беше катализатор в решението на локалната общественост да направи образцово място за отдих.

В село Крушовене, с помощта на Община Долна Митрополия, флагът Дунав Ултра ще бъде ситуиран в региона на същински аероплан Aero L-29, трансфорат в мемориал, в памет на починали български летци и парашутисти от ВВВУ " Георги Бенковски ". Местни доброволци към този момент поеха самодейността да приведат мястото в внушителен тип. 

В град Никопол, деятели от локалното читалище, дружно с Община Никопол, също се готвят да посрещат колоездачите от Дунав Ултра уместно.  Предвижда се локални деца да създадат опознавателна обиколка измежду забележителностите на града, която ще завърши на мястото, където ще бъде повдигнат Дунав Ултра флагът - реновираният Никополски плаж.

За да разпространява маршрута, Община Белене ще провежда велосипеден преход с деца и юноши, който ще приключи в зоната на Контролната точка - крепостта “Димум ”, като участващите деца ще се снимат за спомен с преминаващите велосипедисти. Преминаването съответствува с годишните 3-дневни празници на гр. Белене.

В Община Две Могили готвят същински двойник на войводата Филип Тотю - с комитско облекло, сабя и пищови, който ще посреща участниците в всеобщото изминаване на маршрута. Контролната точка, където ще бъде повдигнат формалният Дунав Ултра байрак ще бъде къщата-музей “Филип Тотю ”, а измежду домакините ще бъде и 83-годишния доайен-колоездач и организатор на къщата - Койчо Пенчев.

В село Сребърна голям 3-метров винил, ситуиран в центъра на селото, ще посреща участниците в прехода. Село Сребърна се намира директно до един от най-интересните естествени обекти в България - Биосферен парк Сребърна (ЮНЕСКО)

В град Силистра флагът на Дунав Ултра ще бъде повдигнат на централната алея в крайдунавския парк - директно до останките на античния град - римския Дуросторум и българския Дръстър.

В град Генерал Тошево за първи път ще посрещат публично участници от Дунав Ултра - флагът ще бъде ситуиран на централния площад на Тошево, а всички колоездачи ще споделят фотография, с цел да разпространяват добруджанския град.

Предвижда се и в гр.Силистра и в гр. Ген. Тошево локални възпитаници да получат дарове с емблема на маршрута Дунав Ултра, и с новото издание на едноименната карта-пътеводител, отдадена на най-дългия веломаршрут в страната.

Всички 16 контролни точки, през които ще минават велосипедистите, както и най-интересните места по маршрута са показани в (налично за Android и iPhone).

Сред тях още са корабът “Радецки ” в гр. Козлодуй, античният град Улпия Ескус в с. Гиген, Римският легионен лагер “Нове ” край гр. Свищов, Пантеонът в гр. Русе, Рибарската махала в гр. Тутракан и мн. други
 

Всички те са част от представителния лист на “100-те Дунав Ултра забележителности ” - особено селектирани исторически места, естествени обекти, свети места, археологически обекти, животни и храна, представящи идентичността на туристическия маршрут.  Информацията за тях е свободна и може да се възползва всеки с изтеглено мобилно приложение Dunav Ultra.

Организаторите на Дунав Ултра, със съдействието на техни сътрудници, ще провеждат спомагателни интензивности в гр. Видин, както и фотоконкурс с разнообразни награди. За повече информация преди и по време на събитието следете

 

 

 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР