Думите на турския президент Реджеп Таип Ердоган, че случилото се

...
Думите на турския президент Реджеп Таип Ердоган, че случилото се
Коментари Харесай

Проф. Милошев: Не са пресилени думите на Ердоган, че случилото се земетресение е бедствието на века

Думите на турския президент Реджеп Таип Ердоган , че случилото се опустошително земетресение в страната му и в Сирия , е бедствието на века , не са пресилени. От началото на века в района не е имало толкоз мощни земни земетресения , разяснява ръководителят на Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българска академия на науките проф. Николай Милошев в ефира на „ NOVA “. По думите му Балканският полуостров е мощно сеизмична зона .

„ Земетресението в Турция и Сирия се случи тъкмо по линията на по този начин наречения Източноанадолски разлом в Турция, т.е. район, който е явен и прочут със своята мощна сеизмичност. Хубавото е че през всички тези последващи дни сеизмичната интензивност не се трансферира в Северноанадолския разлом, където беше предходното сходно земетресение през 1999 година “, разяснява сеизмологът, обяснявайки, че от това може да се направи изводът, че България, която е на стотици километри от Северноанадолския разлом, е защитена от това тежко земетресение .

В началото на предишния век страната ни е била място , където са се случили няколко доста мощни трусове , напомни проф. Милошев, давайки за образец:

„ Това е земетресението Крупник-Симитли – 1904 година Последното в серията е 1928 година – Чирпанското земетресение. Ако разсъждаваме от тази позиция, че при мощни трусове се освобождава насъбраната сила – тя се е освободила и не е толкоз къс интервалът, в който може да се натрупа. “

Сеизмологът е безапелационен, че не може да се прави статистика и няма периодика в сеизмичните събития, които се случват.

„ На всички доста ни се желае да можехме да предсказваме земетресенията, само че за жалост сме надалеч от този миг. “

Според него по нормативни документи актуалното строителство дава отговор на условията. По думите му в България има сеизмично райониране, ясно е в коя област с каква оптималната мощ може да се случи земетресение. Проф. Милошев е безапелационен, че икономията в строителството може да окаже въздействие върху крайния резултат.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР