Думи на премиера Бойко Борисов, а не на президента Румен

...
Думи на премиера Бойко Борисов, а не на президента Румен
Коментари Харесай

Нова версия: Думи на Борисов, не на Радев огорчили руския патриарх

Думи на премиера Бойко Борисов, а не на президента Румен Радев огорчили съветския патриарх. Това мнение изрази ръководителят на форума " България - Русия " Светлана Шаренкова в предаването " Вяра и общество " на Българска национална телевизия.

Руският патриарх Кирил в края на визитата си в България по случай 3 март и 140-тата годишнина от края на Руско-турската война заяви на българските медии, че си потегля наскърбен, тъй като " в формалната реторика на представителите на страната наедно с Русия същата роля се оказва, че са играли Полша, Литва, Финландия ".

Ден по-късно на уеб страницата на Руската православна черква беше качено видео от диалога на патриарх Кирил с президента Румен Радев, от което се вижда по какъв начин патриархът с поучителен звук, заздравен с потропване с пръсти по масата, декларира на българския държавен глава: " България е била освободена от Русия. Нито Полша, нито Литва, нито други страни ". Руска телевизия излъчи антибългарско токшоу, в което Радев беше наименуван " човек в кавички, продал своята религия и своя народ ", който се е продал на " провидение на содомитите ".

ГЕРБ желаеха президентът Радев да разсекрети стенограмата от диалога, с цел да се разбере по какъв начин е реагирал той, само че от президентството дадоха отговор, че такава не е водена.

Заради всичко това се сътвори усещане, че реакцията на патриарх Кирил е против думите на президента Радев в формалното му слово за националния празник: " По бранните полета на Руско-турската освободителна война починаха воини от доста нации: руснаци, румънци, финландци, украинци, белоруси, поляци, литовци, сърби и черногорци. За всички тях България е финален дом, тях ние почитаме като свои герои ".

Сега Шаренкова извади различен прочит на събитията в София. " Предния ден патриарх Кирил беше на среща с премиера Борисов. Там му беше казано, че Борисов се е обадил на сътрудника си от Полша, от Финландия и Украйна да им благодари за Освобождението. Това не е ли институционално послание?! ", сподели тя. Шаренкова получи опция да изложи тази версия откакто преди нея в същото предаване водачът на българското отделение на съветската прокремълска организация на рокери " Нощни вълци " Денчо Златанов, който преди нея загатна, че огорчението на патриарха пристигнало от по-ранна среща преди тази с президента и пред българските медии той приказвал за нея. Запитан с кого е била срещата Златанов отговори, че не е осведомен и че чете от медиите.

В известието на държавната пресслужба от срещата сред Борисов и патриарх Кирил липсва подобен подробност. Казва се обаче, че министър председателят е отправил благодарности към президента на Руската федерация Владимир Путин и министър-председателя Дмитрий Медведев за поздравленията по случай националния празник на България.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР