Думата „споделям” става сред най-популярните в интернет търсачките и в

...
Думата „споделям” става сред най-популярните в интернет търсачките и в
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, председател на КЗП: „Споделената икономика е пазарното изражение на общуването между хората чрез информационното общество“


Думата „ споделям” става измежду най-популярните в интернет търсачките и в обществените мрежи, а оттова към този момент и в пазарните взаимоотношения. Сега хората сякаш претърпяват избрани неща с концепцията по-скоро да ги споделят, в сравнение с да ги усетят. Стига се до така наречен споделена стопанска система, която съставлява пазарното изражение на това, което се случва от години към този момент в общуването сред хората чрез осведомителното общество и обществените медии. Този коментар направи ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов по телевизия „ Европа”.

Според него има действителна изгода от споделената стопанска система, защото тя дава опция съществуващите запаси да бъдат употребявани пълноценно посредством отдаване от притежателите им на други лица за краткотрайно прилагане, нормално против възнаграждение. Най-популярните форми са шерването на жилища и на пътувания. Маргаритов даде образец със притежател на жилище, който дава опцията на разнообразни хора на възмездни учредения да го употребяват в интервалите, в които не го населява и би останало празно. Той добави, че това може да се осъществя и посредством разнообразни платформи в интернет, които оферират услуги по настаняване.

„ Към момента главният знак за качеството на услугата е „ споделянето” на усещания, откакто човек към този момент е употребявал този механизъм. Но във връзка с регулацията има закъснение в международен мащаб, защото този вид връзка сред хората изпревари институционалното чувство на темата”, означи Маргаритов. „ Голямото предизвикателство е да се реагира, само че не като „ слон в стъкларски магазин” да разрушим цялата структура, в това число вземайки поради лобитата на огромните корпорации, които упорстват за регулационен режим, разрешителни, регистрации. След като естественият живот го е извикал като нужда и ние виждаме, че хората са удовлетворени от това, задачата пред институциите е да създадем нужното, с цел да има естествена регулаторна рамка и да се знае, че тази активност се реализира, прави се от това лице, когато нещо не е по разпоредбите, то би трябвало да може да бъде открито, тествано и глобено при нарушения”, изясни ръководителят на КЗП.

Димитър Маргаритов уточни, че без значение от неналичието на регулация на този вид пазарни връзки, институциите не са изцяло обезоръжени. Той даде за образец пилотната самодейност на Комисията за отбрана на потребителите през миналия летен сезон да прегледа огромните платформи, които оферират настаняване. „ Трябва да е известно лицето, което дава услугата. Освен това, при хотелско настаняване би трябвало да има категоризация, за стаите чартърен би трябвало да има регистрация. Ние не трябва да бягаме от отговорностите, които като институции имаме, единствено тъй като това е един нов, малко по-различен модел”, сподели Маргаритов. По думите му при осъществените инспекции са открити „ опити на обособени лица да дават предложения с концепцията, че мястото дава отговор на всички условия, които избраната категория туристически обект допуска, че би трябвало да има, а след това да се окаже, че това не е по този начин. Най-малкото, тъй като се прави опит, без да е напълно на ярко, да бъде препоръчано нещо, което да претендира, че е категоризирано и че дава избран набор от услуги и удобства”. Той добави, че огромният проблем на сходен вид настаняване от позиция на КЗП са изискванията, в които ще попаднат потребителите.

В края на диалога Маргаритов означи, че в отговор на възходящия интерес към „ споделеното живеене”, към този момент има доста компании, към момента отвън България, които се ангажират да ръководят сходен вид комплекси. Обикновено към този вид услуга се насочват най-много хора от поколението на милениърите, цифровите номади, чиято специалност им разрешава да правят отвън офиса или дома си избрани неща. Те желаят да поддържат връзка със себеподобни и намират такива пространства, които би трябвало да дават естествените условия за живот и креативна активност, с цел да могат да излъчат това, което се чака от тях като резултат от професионалната им активност. „ Това има своята цена. И оттова към този момент – би трябвало да има и наложителните минимални улеснения, които човек търси, когато желае да има една удобна среда за живеене и работа”, добави ръководителят на КЗП.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР