Думата на 2019 г. е растеж – така министърът на

...
Думата на 2019 г. е растеж – така министърът на
Коментари Харесай

Владислав Горанов: България може да замени лева с еврото през 2023 година


Думата на 2019 година е напредък – по този начин министърът на финансите Владислав Горанов заключи изминаваща финансова 2019 година пред Дарик радио. ERM II ще бъде думата на 2020 година – предвижда той. „ Растежът се мери като съответствие на предишното и сегашното – порасна стопанската система на страната, кредитният ни рейтинг, набъбнаха приходите, порасна мандатът на настоящето държавно управление, общо взето България се движи в вярната посока и това е удовлетворяващо “, сподели министър Горанов. Очакваме тази година стопанската система да осъществя растеж от 3,6 %, който е един от най-хубавите в Европейски Съюз. Според финансовия министър това няма по какъв начин да не ни радва, изключително в подтекста на разтърсванията в световния свят, комерсиалните напрежения сред Съединени американски щати и Китай, сред Съединени американски щати и някои европейски страни и Брекзит, който също се отразява на упованията за развиването на европейската и международната стопанска система.

Процесът за присъединението на България в ERM II се движи съгласно предварителните съвещания с нашите европейски сътрудници – разяснява още Владислав Горанов. Той изясни, че след инспекцията на шестте банки от ЕЦБ, е имало нужда две български банки да засилят финансовите си буфери, като е лишило малко време те да разработят своите проекти и да бъдат одобрени от ЕЦБ и от Българска народна банка. В момента текат периодите, в които тези проекти ще бъдат изпълнени. Министър Горанов изясни стадиите на процеса по присъединението, като напомни, че през лятото на 2018 година нашата страна е подала сигнал, че желаеме да се присъединим по едно и също време към ERM II и да установим тясно съдействие с банковия съюз, с ясните задължения, които страната е подготвена да поеме. Сега изчакваме позитивна оценка на ЕЦБ за осъществяването на проектите за нарастването на финансовите буфери на двете наши банки.

„ Подаването на заявление за присъединяване във Валутно-курсовия механизъм е разказано ясно в нормите на Европейски Съюз и на ЕЦБ – това е един лист хартия, той се преглежда нормално в петъчен ден, като решението се взима в същия ден – това не е развой, който трае с месеци, решението се взима от всички страни членки “ – сподели финансовият министър и подчертава върху законодателните промени, които бяха направени и ясните стъпки на България към ERM II. На въпрос за това какви са периодите за привършване на процеса, министър Горанов отговори, че реалистичните периоди България да влезе в така наречен „ чакалня “ за еврозоната са до края на април 2020 година Според мнението на финансовия министър, поради валутния ръб и закрепения валутен курс, нашата страна няма причина да стои в ERM II, само че такива са разпоредбите и там престоят е най-малко две години. Владислав Горанов сподели още, че чака две-три години да е срокът, в който да стоим в ЕRM II, и в случай че през април 2020 година влезем в ERM II, на 1 януари 2023 година е разумно да осъмнем с евро валутата.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР