Дума дупка не прави, е казал народът. Но има думи,

...
Дума дупка не прави, е казал народът. Но има думи,
Коментари Харесай

ДПС с три предупреждения към Кирил Петков

Дума дупка не прави, е споделил народът.

Но има думи, които нанасят по-големи провали и от хвърлен камък. Точно това стана с крилатото изявление на премиера за тези и тези бежанци, което отекна чак в Съединени американски щати. И се върна като бумеранг у нас с коментара расизъм.

След 12 години конгречулейшънс и накокържване

ние, българите, нямаме проблем с разчитането на дълбоки премиерски мисли. Независимо с каква тапия са пристигнали – от Полицейската академия или от Харвард. Разбираме от половин дума Петков, когато каже „Украинските бежанци, някои от тях са и с българско малцинство“. Но нямащите словесна закалка западняци се шокират, когато чуят в Брюксел политнекоректното: „Това не са тези бежанци, с които сме привикнали, това са европейци, образовани хора…“

Премиерската приказливост може да е занимателна у нас, само че на открито към този момент срутва имиджа на България

Водещият на един от най-популярните тв формати в Америка „ The Daily show ” Тревор Ноа обществено се изуми по какъв начин може българският министър председател да третира по друг метод бежанците от Украйна, Африка или Близкия изток. Думите на Петков вредят на страната ни, предизвести зам.-председателят на Движение за права и свободи Станислав Анастасов.

Всъщност, единствено за няколко дни Движение за права и свободи даде 3 тежки предизвестия на Кирил Петков

Първото бе: когато приказва би трябвало да мисли. Отнася се и за гордото изявление на Петков за Гугъл-сигналите за корупция „срещу 19 лица, дадени на 20-ото“. Движение за права и свободи прикани Петков да не пропуща и 21-вото – Иво Прокопиев. Но, откакто властта пасува, 9 големи папки, цялостни с обществени сигнали от „антикорупционната търсачка Гугъл“ против Прокопиев се стовариха на банката пред Петков в Народното събрание във вторник. „Те касаят лицето Иво Прокопиев, който, както знаят всички, е медиен монополист, олигарх, енергиен олигарх“, съобщи зам.-председателят на Движение за права и свободи Йордан Цонев. И прикани Петков да извърши обещанието си – с един критерий да се проверяват всички сигнали за корупция.

И въпреки че на излизане от Народното събрание, министър председателят дипломатично не помни досиетата, той бе заставен обществено да поеме ангажимент, че ще ги занесе по предопределение.

Гугъл-сигналите не са процедура на Движение за права и свободи

Движението постоянно е говорило и работило единствено с обстоятелства. С Гугъл-акцията си Движение за права и свободи насочи второ предизвестие към „Продължаваме промяната“: дадената дума би трябвало да се извършва. А не да се употребява единствено за PR.

Премиерът даде обещание да одобри предлагането на Движение за права и свободи за анулация на „златните паспорти“ дружно с цялостна инспекция на всеки случай. Направи го пред погледите на всички депутати в диалог с народния представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски. А след това в пленарна зала болшинството гласоподава срещу, одобрявайки компромисната концепция на кабинета „златните паспорти“ сякаш да се забранят, а „златната виза“ за дълготрайно престояване да остане.

Само че, до момента в който у нас властта шикалкави

от Европейския парламент в понеделник пристигна ясният апел страните членки да преустановят даването на поданство против вложения, тъй като това „прикрива тъмния бизнес на олигарсите“.

Точно, както ръководещите от седмици се пробват да скрият от парламентарен надзор вътрешния си министър Бойко Рашков. Оставен на опашката в листата за въпроси, депутатите на „Промяната“ са наясно, че пленарно време за него няма да остане. И оня въпрос на Карадайъ отново няма да получи отговор. Защото водачът на Движение за права и свободи упорства за документи по всяка от 20 000-те полицейски инспекции на изборите през юли и ноември, от които единствено 200 са стигнали до прокуратурата. От които следва, че за останалите не е имало съображение да бъдат провеждани. Тази истина не е комфортна на Рашков.

И тук е третият знак на Движение за права и свободи. Той е обвързван с правораздаването

Затова и всяко пленарно съвещание стартира с въпроса на Карадайъ – по кое време в уеб страницата на Народно събрание ще бъде поправена неистината, че въпросът му е получил отговор. И по кое време ще бъдат дадени документите.

Защото правосъдната промяна не е единствено красиви изречения и гръмки закани за кавга с основния прокурор. Тя е дейности, освен това разнообразни от противозаконните опити да се кадрува в самостоятелната правосъдна власт. Досега единственият законопроект за смяна в Конституцията, с който се извършват европейските условия на България, е импортиран от Движение за права и свободи. Но и по него мълчанието на ръководещите е оглушително.

Но, до момента в който е улисана да води война с прокуратурата, да крие Рашков, да разяснява Янев,

властта обръща тил на същински значимите неща за хората и страната – баснословните цени, неудържимата инфлация, хаосът около бежанците.

Полша към този момент одобри 1 милион души, погрижи се за тях и просълзи света, оставяйки даже бебешки колички на границата – с цел да помогне на майките. А у нас хотелиерите още не получават обещаните 40 лева за прехрана на човек. Кметовете пък са брутално изоставени сами да се оправят – както могат, в случай че могат.

По сложния метод ръководещите схващат, че „Промяната“ не значи разделяне и ненавист, о действителна грижа за хората. Особено във време, когато войната не е политическа метафора, а злокобна действителност. Не го ли осъзнаят, Движение за права и свободи ще спре със знаците.

източник: „„
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР