Духовният водач на Тибет - 14-ият Далай Лама, днес отбелязва

...
Духовният водач на Тибет - 14-ият Далай Лама, днес отбелязва
Коментари Харесай

Далай Лама на 88: Следвайте винаги тези три правила

Духовният лидер на Тибет - 14-ият Далай Лама, през днешния ден отбелязва 88 години от своето рождение. Неговото религиозно име е Тензин Гяцо, кратко от Джетсун Джамфел Нгаванг Лобсанг Йеше Тензин Гяцо. Той е уважаван освен от будистите по света, само че е възприеман като един от най-великите живи мъдреци от милиони хора на планетата.

Роден е на 6 юли 1935 г. в дребното селце Такцер в Североизточен Тибет под името Лхамо Дхондруб. През 1937 година, когато е на 2 години, при него идва група лами, търсещи превъплъщението на своя нравствен лидер. След като се твърдят, че точно в него се е преродил починалият към този момент 13-и Далай Лама, невръстният Лхамо е приет за неговото преобразяване.

На трона в столицата на Тибет, Лхаса, 14-ият Далай Лама се възкачва на 22 февруари 1940 година След окупацията на Тибет от комунистически Китай през 1949-1950 година той стартира мирна битка за общуване без раздори и разногласия с китайския народ.

През 1959 година е пропъден от Лхаса и от този момент до момента живее в заточение в Индия. През 1989 година получава Нобелова премия за мир за делото си, отдадено на мирната битка за автономност на Тибет от Китай. През 2011 година, той се отдръпва от политическото управление на Тибет и декларира, че ще остане единствено нравствен лидер.

С неспокойствие, възприятие на респект и поклонение към личността на този популярен гуру сервира на вниманието ви една дребна шепа от дълбокия океан житейски мъдрости и послания, които 14-ият Далай Лама насочва към човечеството:

Преди да осъдите някого, влезте в обувките му и повървете по неговия път, пробвайте сълзите му, почувствайте болката му. Спънете се във всеки камък, в който той се е спънал. И едвам по-късно казвайте, че знаете по какъв начин е вярно да се живее.

Планетата не се нуждае от огромен брой “успешни хора ”. Планетата обезверено се нуждае от миротворци, лечители, реставратори, разказвачи и обичащи всички типове. Тя се нуждае от хора, с които да се живее добре. Планетата се нуждае от хора с морал, които са подготвени да се борят, с цел да създадат света по-безопасен и човечен. А тези качества са прекомерно надалеч от “успеха ”, както е дефиниран в нашето общество.

Първо, човек жертва здравето си, с цел да завоюва пари. След това той харчи пари за възобновяване на здравето. В същото време той е толкоз обезпокоен за бъдещето си, че в никакъв случай не се е радвал на сегашното. В резултат на това той не живее нито в сегашното, нито в бъдещето. Той живее, като че ли в никакъв случай няма да почине, а умирайки съжалява, че е живял.

Следвайте постоянно тези три правила: Уважавайте себе си, уважавайте другите и носете отговорност за всички свои действия!

Колкото повече сте стимулирани от обич, толкоз по-безстрашни и самостоятелни ще бъдат вашите дейности.

Не позволявайте дребен спор да разрушава огромно другарство.

Когато осъзнаете, че сте създали неточност, предприемете дейности да я поправите.

Всеки ден прекарвайте известно време самичък със себе си.

Бъдете отворени за промени, само че не се отхвърляйте от полезностите, в които вярвате.

Помнете, че от време на време тишината е най-хубавият отговор.

Живейте добър, честен живот. Когато остареете и се върнете обратно във времето, ще се насладите още веднъж на претърпяното.

Нека атмосферата на обич в дома ви е в основата на вашия живот.

В разногласията с хората, които обичате, говорете единствено за съответната обстановка. Не намесвайте предишното.

Споделяйте знанията си с други. По този метод ще достигнете величие.

Бъдете деликатни със Земята.

Веднъж в годината посетете място, на което в никакъв случай не сте били преди.

Помнете, че най-хубавата връзка е тази, при която любовта ви един към различен е повече от потребността да сте дружно.

Съдете за вашия триумф по това, от което би трябвало да се откажете при постигането му.

 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР