Дуелът на роклите“ Дуелът на роклите“ се провежда между лейди Алмирия

...
Дуелът на роклите“
Дуелът на роклите“ се провежда между лейди Алмирия
Коментари Харесай

6 от най-известните дуели между жени

„ Дуелът на роклите “

„ Дуелът на роклите “ се организира сред лейди Алмирия Брадок и мисис Елфинстоун в Лондон през 1792 година. Спорът сред двете стартира, откакто мисис Елфинстоун наскърбява лейди Брадок, потвърждавайки, че тя е по-възрастна, в сравнение с твърди, че е. За да изяснят обстановката, лейди Брадок провокира Елфинстоун на двубой в Хайд Парк. Първоначално дуелът стартира с револвери, само че нито една от дамите не е засегната, по тази причина те минават на мечове. Ръката на Елфинстоун е ранена по време на двубой, след което тя се извинява за мненията си по отношение на възрастта на Брадок и двете още веднъж стават приятелки.

„ Duelo de Mujeres ”

Днес Италия се смята за една от най-романтичните страни в света и през 16 век обстановката не е била по-различна. Според легендите Изабела де Карачи и Диамбра де Петинела от Неапол били бясно влюбени във Фабио де Сересола. Тъй като не можели и двете да бъдат с него, те вземат решение да разрешат казуса посредством двубой. Победителката не е известна, само че аферата остава в историята като превъзходен театър. Всъщност художникът Хосе де Рибера рисува сцена от дуела през 1636 година, наименуван „ Duelo de Mujeres ”, което е испански израз, означаващ „ дуелът на дамите “ или „ женски двубой “.

Паулина декор Метерних и Анастасия Хендрикова

Според вестниците от 1892 година, княгиня Паулина декор Метерних и придворната дама Анастасия Хендрикова вземат решение да излязат на двубой, откакто не могли да се схванат за аранжировката на цветята за една гала във Вадуц. Паулина декор Метерних била брачна половинка на австрийския дипломат в Париж по времето на Наполеон III. Тя била дама от висшето общество и като такава, за нея всеки дребен подробност по отношение на празненството, в това число подредбата на цветята, бил толкоз значим, че тя била подготвена да рискува здравето и даже живота си, с цел да отбрани желанията си. Победителката от дуела не е избрана. И двете дами били ранени – княгината в носа, а Хендрикова в ръката. Те несъмнено, били взели защитни ограничения като повикали баронеса Любинска, която имала знания по медицина. Друга защитна мярка била да се дуелират голи от кръста нагоре, тъй като считали, че в случай че бъдат засегнати до момента в който са облечени, облеклата им могат да причинят зараза.

Агнес Хотът

Агнес е родена в Англия през 14 век и била щерка на рубрика на Дъдли. Графът влиза в спречкване с различен благородник и с цел да се схванат, двамата вземат решение да се изправят един против различен на шампионат. Графът на Дъдли обаче се разболява малко преди шампионата и с цел да резервира достойнството на татко си, Агнес облича бронята, дегизирайки се като мъж и се бори на мястото на рубрика. Тя освен се бори, само че и печели. За да отпразнува успеха си, Агнес показва пред съперника си, че е жена, сваляйки бронята пред него.

Херцогиня дьо Полиняк и херцогиня Дьо Несле

Дуелът сред двете дами се води за спечелването на любовта на херцог Ришельо. Дьо Несле провокира херцогиня дьо Полиняк като и двете имат секунданти по време на дуела. Този път те избират револвери за оръжия. Правилата били елементарни – двете можели да се придвижват толкоз напред, колкото е дължината на един шал и можели да стрелят във всеки един миг. Дьо Несле била първата, която натиска спусъка, само че не уцелва. Херцогиня дьо Полиняк от своя страна, съумява да нарани рамото на Дьо Несле. За страдание макар тези старания на дамите, нито една от тях не получава мъжа, за чиято обич се бори.

Мис Шелби и Мадам Асти Дьо Валсари

Дуелът се случва във Франция и е сред американската феминистка мис Шелби и смелата и провокативна френска активистка мадам Асти Дьо Валсари. Двете стартират спор по отношение на това дали във Франция или в Америка има по-добри лекари дами. Те вземат решение да разрешат разногласието посредством двубой, който насрочват за 15 дни след разногласието им. Дьо Валсари самоуверено написа, че дуелът е отсрочен толкоз доста, с цел да може мис Шелби да тренира, с цел да бъде всичко заслужено. Въпреки че разполага с време да се приготви, американката губи дуела, откакто е ранена в рамото.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР