Дублирането на ЕГН е рядък случай в България, а когато

...
Дублирането на ЕГН е рядък случай в България, а когато
Коментари Харесай

Скандалът с ЧЕЗ се разраства! Съдружничките на Гинка от Пазарджик са с фалшиви ЕГН-та

Дублирането на ЕГН е необичаен случай в България, а когато на едно и също ЕГН излизат не две, а цели три лица, казусът граничи с тайнственост. Точно такова лице е една от шефките във компанията „ Инерком Груп “, която е определена от ЧЕЗ да купи нейния бизнес в България, написа “Биволъ “. На ЕГН на Петрана Георгиева Пайтакова се появяват още Теодора Георгиева Пайтакова и Теодора Николова Пайтакова, демонстрира настояща информация в Търговския указател.
Мистерия или съзнателно прикриване на следи?
Нека приемем към този момент, че става дума за мистерия. Не по-малка мистерия е от кое място „ Инерком “ ще вземе 320 милиона евро, с цел да заплати на ЧЕЗ и по какъв начин ще ръководи електроразпределението в една трета от България? Всички компании с название „ Инерком “: „ Инерком “, „ Инерком България “, „ Инерком Инвестмънтс “, „ Инерком Про “ и „ Инерком Груп “ имат общо 20 души личен състав, като всяка от тях е с 50 000 лева капитал.
Всичко това е прекомерно незадоволително, с цел да се оправи компанията с бизнес за над 1,5 милиарда лв.. Забавен факт е, че все още компанията „ Инерком Инвестмънтс “, която се явява притежател на другите „ инеркоми “ даже не се води записана по Данък добавена стойност.
Връзката сред трите дами с едно ЕГН и Гинка Върбакова, която се води притежател на „ Инерком “ не е сложна за определяне. Става дума за едно семейство от Стамболийски – бащата и майката са Никола и Петрана Пайтакови. Дъщерите са Теодора Николова Пайтакова и Гинка Николова Пайтакова, която по мъж е Върбакова. Теодора Георгиева Пайтакова не съществува.
Заедно фамилиите Пайтакови-Върбакови управляват няколко компании в строителния и фотоволтаичния бизнес. Една от тях санира блок в Пазарджик за 1,6 милиона лв.. Мащабите на съвкупния бизнес на фамилията не дават предпоставки за никоя банка да го финансира с 320 милиона евро. ЧЕЗ обаче не намира нищо необичайно и неправилно в кандидатурата на „ Инерком “, и това също е част от чешките мистерии към продажбата на българския бизнес на ЧЕЗ. Защо държавната ЧЕЗ държи да се освободи от българските си активи?
„ ЧЕЗ Дистрибуция “ и „ ЧЕЗ Електро “ са на облага. За 2017 „ ЧЕЗ Електро “ даже е нараснало облагата си от 864 000 лева, на 36,34 милиона лв.. Проблемът за ЧЕЗ очевидно не е стопански, а репутационен. През годините бизнесът им в България беше придружен от кавги, лишаване на лицензи и инспекции на Прокуратурата, разкрили злоупотреби с публични поръчки.
Но изборът на никому незнайната пазарджишка компания наподобява по-скоро като продължение на свадите и вместо да ги замете, рискува да отвори нова глава в тъмните бизнес връзки на ЧЕЗ с властта. Още не е пропуснат фактът, че в продължение на години в надзорния съвет на ЧЕЗ България беше едно лице, което няма нито подготовка, нито познания да се намира там – фамозния Димитър Стефанов-Митко „ Каратиста “, за който Биволъ разкри, че е бил и шеф на компания на Румен Николов-„ Пашата “.
Проверка на прокуратурата от 2013 разкри, че по времето на „ Каратиста “ над 800 милиона лв. са били източени от ЧЕЗ посредством противозаконни и манипулирани публични поръчки. Държавното обвиняване даже заключи, че това е повлияло отрицателно на цените на тока. След като абсурдът с „ Каратиста “ беше подет и от чешки медии, той беше отхвърлен тихомълком от управата на ЧЕЗ.
Отговорът на публични представители на ЧЕЗ за какво въпреки всичко „ Каратиста “ въобще е бил назначен гласеше, че той се явявал „ локален улеснител “ на бизнеса на групата. Изразът е грациозен метод да се признае за форма на политическа корупция без да се рискува следствие за такава.
Но зад идната продажба на бизнеса на ЧЕЗ в България на загадъчната „ Инерком “ още веднъж надничат сенките на някогашната формация СИК. От 2004 до 2014 година брачният партньор на „ Гинка от Пазарджик “ Славчо Върбаков е имал обща компания с Евгения Калканджиева. Последната бе известна с близостта си с босовете на СИК, най-много с „ Маргините “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР