Дубай за пореден път обеща да пусне летящи таксита, като

...
Дубай за пореден път обеща да пусне летящи таксита, като
Коментари Харесай

The future is here: В Дубай ще има летящи таксита най-късно до 2026 г.

Дубай за следващ път даде обещание да пусне летящи таксита, като това би трябвало да стане през 2026 година, съобщи Асошиейтед прес. Търговското сърце на Обединените арабски емирства за пръв път разгласи сходни проекти през 2017 година, само че без да фиксира начална дата на услугата.

Сега нещата обаче стартират да получават по-конкретен темперамент. В неделя владетелят на Дубай, шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, показа програмата във видео, пуснато в " Туитър ". Летящите таксита, задвижвани от шест ротора, би трябвало да бъдат обезпечени от калифорнийската компания " Джоби авиейшън " (Joby Aviation).

Включването в програмата на американската компания вместо китайските " Ихан 184 " (EHang 184) и " Спън Екс2 " (XPeng X2) или немската " Волокоптер " (Volocopter), които към този момент бяха представяни в Дубай, не беше обяснено от управляващите в емирството.

" Въодушевени сме от предоставената ни опция и ще създадем нужното, с цел да се възползваме от нея ", съобщи представител на " Джоби ".

 iStock

 

Според Ахмед Барозян от транспортната работа на Дубай програмата е едвам " в началния си етап ". " Все още не сме подписали партньорски контракти ", съобщи той.

Друга основна разлика с предходните заявки на управляващите в Дубай във връзка с летящите таксита са показаните елементи в бъдещата стратегия. Градът възнамерява да построи четири " вертипорта ", или площадки за отвесно политане, на интернационалното летище, в центъра, на остров Джумейра и на пристанището. Те ще се състоят от две площадки за кацане и политане и четири зарядни станции.

" Смятаме, че това са главните места за бизнеса и туристите и ще привлекат задоволително интерес ", споделя Барозян и добавя, че цената ще бъда сравнима или малко по-висока от транспорта с лимузина в емирството, който е с към 30 на 100 по-скъп от цените на елементарните таксита. Тяхната цена стартира от 3,25 $, а таксата за всеки изминат километър е 0,50 $.

Друга смяна от първичните проекти планува изначало такситата да са пилотирани, а не самостоятелни и да могат да транспортират до четирима пасажери, което дава отговор навръх машините, разработвани от " Джоби ". Според Барозян тестванията на самостоятелни таксита ще продължат.

Прототипът на " Джоби " може да измине 240 км с едно зареждане, което изцяло задоволява мащаба на Дубай и покрайнините му. Той излетява и сподели отвесно, а при полет роторите му се накланят напред. Максималната му скорост е 320 км час.

Изображение: iStock; Инфо: БТА/Светослав Стефанов

Източник: vbox7.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР