Дубай преживя най-проливните дъждове от 1949 г. насам, още преди

...
Дубай преживя най-проливните дъждове от 1949 г. насам, още преди
Коментари Харесай

Изкуствен дъжд: Възможно ли е наводненията в Дубай да са причинени от него?

Дубай претърпя най-проливните дъждове от 1949 година насам, още преди основаването на Обединените арабски емирства. Вчера, 16 април, наводненията затвориха за няколко часа едно от най-големите интернационалните летища в Емирствата, а напредването по основни автомагистрали също стана невероятно – хората, които се осмелиха да излязат от домовете си, закъсаха с транспортните си средства във водните канали, които заляха пътищата.

Наводненията в другояче сухият район в южната част на Арабския полуостров провокираха разногласия в обществените мрежи: Дали те не са породени не от климатични промени, а от изкуствено основан дъжд от индивида?

 Внезапни стихии и превалявания връхлетяха ОАЕ, Дубай е под вода (ВИДЕО) Светът 2 мин. Внезапни стихии и превалявания връхлетяха ОАЕ, Дубай е под вода (ВИДЕО)  „ Засяване “ на облак: Самолети придвижват сол в облаците, с цел да провокират дъжд в ОАЕ Светът 1 мин. „ Засяване “ на облак: Самолети придвижват сол в облаците, с цел да провокират дъжд в ОАЕ  Улици като реки в пустинята: Проливни дъждове сковаха Дубай (ВИДЕО) Светът 2 мин. Улици като реки в пустинята: Проливни дъждове сковаха Дубай (ВИДЕО)  „ Гора в пясъците “: Разказ за мангровите гори на ОАЕ в „ bTV Репортерите “ България 2 мин. „ Гора в пясъците “: Разказ за мангровите гори на ОАЕ в „ bTV Репортерите “  Внезапни стихии и превалявания връхлетяха ОАЕ, Дубай е под вода (ВИДЕО) Светът 2 мин. Внезапни стихии и превалявания връхлетяха ОАЕ, Дубай е под вода (ВИДЕО)  „ Засяване “ на облак: Самолети придвижват сол в облаците, с цел да провокират дъжд в ОАЕ Светът 1 мин. „ Засяване “ на облак: Самолети придвижват сол в облаците, с цел да провокират дъжд в ОАЕ  Улици като реки в пустинята: Проливни дъждове сковаха Дубай (ВИДЕО) Светът 2 мин. Улици като реки в пустинята: Проливни дъждове сковаха Дубай (ВИДЕО)  „ Гора в пясъците “: Разказ за мангровите гори на ОАЕ в „ bTV Репортерите “ България 2 мин. „ Гора в пясъците “: Разказ за мангровите гори на ОАЕ в „ bTV Репортерите “

Снимка: Reuters

Проливният дъжд беше резултат от стихия, която мина през огромна част от района - от Саудитска Арабия, през ОАЕ, Иран и Оман.

Снимка: Reuters

И въпреки че по това време в ОАЕ се извършваше сеитба на облаци, специалистите настояват, че този развой няма по какъв начин да докара до проливните дъждове, които се изсипаха през последните дни.

Как работи сеитбата на облаци?

Засяването на облаци е просто способ за изкуствено стимулиране на облака да създаде дъжд.

Това става посредством самолети, снабдени със специфични ракети, които се зареждат със солни кристали и се изстрелват в конвективни или топли облаци, които имат прогресивен поток - или издигащо се въздушно течение.

Възходящият поток засмуква солните кристали в облака. Те от своя страна притеглят дребни водни частици, които се сблъскват, стават по-тежки и по-късно падат на земята под формата на дъжд.

Колко дъжд може да се получи от засяване на облаци?

Според Националният център по метеорология (НЦМ) на ОАЕ при мъгливи условия преваляванията, генерирани от облака, се усилват с 10-15 %, до момента в който при по-ясни условия нарастването е към 35 %, само че са нужни спомагателни проучвания, с цел да се дефинира същинското му влияние.

Откога се засяват облаци?

Работата по програмата на Eмирствата за засяване на облаци стартира още през 90-те години на предишния век, а при започване на XXI век държавните управляващи отпускат близо 20 млн. $ за изследвания.

Към НЦМ в Абу Даби е основан екип, чиято задача е да усилва преваляванията. Местните учени си партнират със Световната метеорологична организация и НАСА.

През 2010 година стартира сеенето на облаци за повече превалявания над пустините в Дубай и Абу Даби.

За задачата метеоролозите в страната разполагат с мрежа от радари и над 60 метеорологични станции за следене на атмосферните условия. Така се следят, преценят и сортират най-подходящите за „ сеитба “ облаци.

Имало ли е сеитба на облаци в ОАЕ по време на наводненията?

Да, синоптичка от НЦМ удостоверява, че по време на наводненията е била осъществена сеитба на облаци.

„ До момента сме направили 17 полета в цялата страна, в множеството региони на страната, от началото на януари “, споделя тя пред националната медия в Емирствата  - The National, в понеделник, 15 април.

Тези задачи може да са оказали въздействие върху количеството на падналия дъжд, изяснява още тя, само че не е ясно тъкмо какъв брой, защото към момента сме в стадий на изследване.  

Според нея обаче е несъмнено, че даже ОАЕ да не бяха провели задачите, през уикенда в страната отново е щяло да има рискови превалявания.

„ Сеитбата на облаци е част от процеса, само че главно това зависи от облаците. Колко вода има в облака. Ние единствено оказваме помощ на облака да усили количеството на преваляванията. Ние не произвеждаме вода “, изяснява още тя.

Какво е предизвикало проливните дъждове?

Според отчет на Emirates Wildlife Society-WWF от 2017 година, в допълнение към повишението на температурите в ОАЕ, изменението на климата може да докара до 200-процентно нарастване на годишните превалявания.

Това значи, че в бъдеще ще има повече, а не по-малко неочаквани наводнения.

Тази седмица министърът на климатичните промени и околната среда на страната доктор Тани Ал Зейуди съобщи, че за проливните дъждове са отговорни климатичните промени.

„ Не сме виждали толкоз доста дъжд от доста дълго време. Така че виждаме, че времето се трансформира, климатът се трансформира “, сподели той.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР