ДСБ, Да, България, Зелените, БЗНС и ДЕОС разпространиха отворено писмо

...
ДСБ, Да, България, Зелените, БЗНС и ДЕОС разпространиха отворено писмо
Коментари Харесай

Пет партии извън НС призоваха депутатите да не избират четирима кандидати за ВСС

ДСБ, " Да, България ", " Зелените ", Български земеделски народен съюз и ДЕОС разпространиха отворено писмо с апел към депутатите да не поддържат четирима от номинираните за членове на Висшия правосъден съвет (ВСС) от парламентарната квота.
Както е известно, чуването на претендентите мина предишния четвъртък без никакви диспути и се чака през тази седмица Народното събрание (НС) да попълни 11-те останали места в правосъдния съвет.
Според петте извънпарламентарни обединения процедурата за идващия състав на Висш съдебен съвет е даже по-лоша от тази, извършена през 2012 година под управлението на някогашния народен представител от ГЕРБ Искра Фидосова.
ДСБ, " Да, България ", " Зелените ", Български земеделски народен съюз и ДЕОС насочат апел към всички парламентарни групи в 44-ото Народно събрание да не поддържат кандидатурите на съдиите Стефан Грозев и Боян Магдалинчев, юрист Боян Новански и прокурор Йордан Стоев.
Публикуваме цялостния текст на отвореното писмо без редакторска интервенция:
" Уважаеми дами и господа народни представители,
С номинациите и чуването на претендентите за членове на Висшия правосъден съвет от парламентарната квота, този състав на Народното събрание за следващ път потвърди, че е лишен от воля за действителни промени.
Стана явно, че водещи съображения при селекцията на издигнатите номинации не са били нито характерът, нито съществуване на визия за промени, нито декларирана обществена позиция в отбрана на върховенството на правото.
При разглеждането на номинациите Народното събрание наруши и буквата, и духа на закона. Правилата за работа на комисията съдържаха ред несъответствия на нормите на Закона за правосъдната власт, гарантиращи задълбочена инспекция на качествата на претендентите, прозрачността и общественото присъединяване в процедурата.
Самото чуване на претендентите в правна комисия беше прям фарс. Комисията не организира изчерпателен разбор за съществуването на изискуемите по конституция високи нравствени и професионални качества, каквато е главната й роля по смисъла на Закона за правосъдната власт. В частност – не бяха изследвани разнообразни индикации за държание, нарушаващо стандартите за професионална нравственос, от страна на ред претенденти. Без сходна взискателна инспекция депутатите не могат да упражнят правото си на избор при задоволително висока сигурност, че гласоподават за претенденти с безспорен интегритет. Наред с това, членовете на комисията не просто не организираха спор по възгледите за правосъдната промяна на претендентите, а постоянно даже въобще отказваха да слагат въпроси. Не бяха сложени и въпросите, подадени от неправителствени организации, макар че това е планувано от Закона за правосъдната власт.
Звучи необикновено, само че процедурата, проведена и извършена от Данаил Кирилов, не просто не дава отговор на задачата на закона и съществени задължения за промяна на правосъдната власт, само че даже доста отстъпва на спазването на формалните условия при избора, извършен от Искра Фидосова през 2012 година
Няма никакво подозрение, че този избор няма да обслужи нито публичните упования за образуване на един Висш правосъден съвет, който най-накрая да организира правосъдната промяна, нито даже ще отговори на съществени рекомендации на Европейската комисия в границите на Механизма за наблюдаване и оценка. Ще бъде обслужен само ползата за възпроизводство на токсичното корупционно статукво.
В общата маса претенденти без изявени качества, сред които Ви се предлага да избирате, се открояват четирима, чиито биографии съдържат особени фактори за подозрение в съществуването на изискуемите високи нравствени и професионални качества. Правна комисия даже не опита да разиска и удостовери или отхвърли тези подозрения.
Става дума за:
Съдия Стефан Грозев , един от най-ярките образци за арбитър, чиито решения с години ерозират публичното доверие в интегритета на правосъдната власт. Обществените подозрения към него са толкоз мощни, че даже актуалният състав на Висш съдебен съвет двукратно отхвърли да му гласоподава доверие като ръководител на САС.
Съдия Боян Магдалинчев , който беше главно настоящо лице в порочния модел на администриране на Върховния административен съд, породил голям брой кавги и подозрения за манипулиране на каузи. Ясно е, че господин Магдалинчев не може да бъде лице на промяната в правосъдната власт, без значение дали едно действително изследване би удостоверило или отхвърлило подозренията, че той в доста връзки наследи ролята на Венета Марковска.
Адвокат Боян Новански , чиито връзки с някогашния следовател Петър Петров („ Петьо Еврото “) са изключително компрометиращи.
Прокурор Йордан Стоев , който удостовери отхвърли за формиране досъдебно произвеждане по сигнала против Делян Пеевски, Цветан Василев, Николай Бареков и огромния брой заеми към свързани лица, отпускани от към този момент банкрутиралата КТБ.
Без подозрение, измежду останалите претенденти има прекомерно малко, които въобще дават аргументи да бъдат подозирани, че ще се борят за действителна правосъдна промяна. Как другояче да си разбираем фактическото преотстъпване на квотата на " Обединените патриоти " в интерес на претендентите на Движение за права и свободи и препоръчаните шестима претенденти от страна на Българска социалистическа партия. Със сигурност има и други неразкрити зависимости. Индикациите за преданост на статуквото са предписание. Вместо добре осведомен и стимулиран избор Ви се предлага да участвате в следващия пазарлък на мрачно, който да обезпечи още най-малко пет години ръководство посредством корупция, зависимости и безвластие.
Избирането обаче на някой от четиримата, посочени нагоре претенденти, би представлявало крещяща проява за циментиране и задълбочаване на модела " Кой " в правосъдната власт. При неналичието на сериозен разбор на обстоятелствата, пораждащи подозрения в техните качества и потенциал за осъществяване на промяна от страна на Правна комисия, всеки народен представител би трябвало да вземе политическо решение какво обръщение желае да изпрати на обществото със своето гласоподаване.
Ето за какво, призоваваме Ви да не подкрепяте гореизброените претенденти и да не превръщате очертаващия се неприятен избор за парламентарна квота във Висшия правосъден съвет в искрено публично непоносим. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР