Дружеството "ТЕЦ Варна", в което почетният лидер на ДПС Ахмед

...
Дружеството "ТЕЦ Варна", в което почетният лидер на ДПС Ахмед
Коментари Харесай

Ахмед Доган купи официално Боянските сараи


Дружеството "ТЕЦ Варна ", в което почетният водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган стана мажоритарен притежател предходната година, е придобило компанията "Делта епсилон ". Това е компанията, която има известния като Боянските сараи парцел. Той е употребен от Доган като персонална резиденция. Информацията заяви "Капитал ". Цената по договорката не е известна, само че посредством нея действително се официализира още едно притежание на Доган, който до момента в който беше в политиката, нямаше никакви фирмени участия.

От строителя до ползвателя

Досега собствеността в "Делта епсилон " беше поделена сред две лица - Румен Асенов и Красимир Дюлгеров. Първият е по-известен с връзките си с Доган и Движение за права и свободи. Асенов е притежател на "ИСА инженеринг " - компанията, построила самия сарай. В началото на 90-те години той започва първите си бизнеси взаимно с Юлиян Инджов, като някъде към 2000 година те се разделят и единият взима "ИСА инженеринг ", а другият - "ИСА 2000 ". От предходни наименования на компаниите, а и от уеб страницата на компанията на Асенов, излиза наяве, че името е редуциране от "Имоти, Строителство, Архитектура ".

Фирмите на Румен Асенов изживяват златната си епоха по време на тройната коалиция, когато печелят стабилен размер публични поръчки - най-вече от ведомствата и общините, следени от Движение за права и свободи. След 2009 година те са по-скоро дребен състезател на строителния пазар. "ИСА инженеринг " е и притежател на СПА комплекса "Исмена " в Девин.

За другия съсобственик - Красимир Дюлгеров, който първоначално е и изпълнителен шеф на "Делта епсилон ", се знае по-малко. Най-любопитният миг в биографията му е, че през 1992 година основава "Тера тур сервиз ", която няколко години по-късно продава на компания на Валентин Златев - индивидът, който след това става шеф на "Лукойл България " и към този момент 20 години е лицето на съветския петролен колос в страната.

На 14 януари двамата са джиросали акциите си на "ТЕЦ Варна ", която без действително да работи, получава пари, защото поддържа по този начин наречения леден запас - при нужда би трябвало да може да се включи и да създава ток. През 2015 година, тогава благосъстоятелност на CEZ, топлоцентралата беше затворена като нерентабилна, само че откакто беше купена от фамилията на някогашния транспортен министър Данаил Папазов в края на 2017 година тя бързо бе определена за тази цел от Електроенергийния систематичен оператор и получи 27.4 млн. лева за една година подготвеност да се включи. След влизането на Доган в сдружението децата на Папазов резервираха 30% дял, а самият той остана изпълнителен шеф. По телефона той сподели, че това, което се вижда, е всичко и отхвърли да разяснява каквото и да било пред "Капитал ".

Личният хотел на Движение за права и свободи

Според докладите на "Делта епсилон " главната активност на сдружението са хотелски услуги и кухненска продукция. Реално обаче до парцела, заемащ 5 дка (с още близо 3 дка гора в съседство), няма публичен достъп и той се употребява като персонална резиденция на Доган. Преди 10 години в компанията работят 23 души, само че броят им последователно понижава и в този момент е редуциран до 9. Активите също се стопяват от към 1.5 млн. лева до 766 хиляди лева, като това се дължи главно на счетоводната обезценка на постройките. Реалната стойност на имението евентуално е в пъти по-висока.

За 2017 година приходите на компанията се свиват до 223 от 254 хиляди лева година по-рано. Загубата също се повишава от 30 на 66 хиляди лева Във всички доклади непроменяемо се показва, че главен и дълготраен клиент е Политическа партия Движение за права и свободи. "Двустранното съдействие е ползотворно и се планува взаимната работа да продължи и в бъдеще ", написа още там. През годините формалното пояснение постоянно е било, че имението е самобитен юношески дом на придвижването, където фрагментите се образоват.

Преди да се озове в "Делта епсилон ", имението е благосъстоятелност на компания "Акома ", чието име беше забъркано в скандал с източване на Държавния запас посредством покупко-продажби с жито. Неин едноличен притежател е Крилка Ангелова, някогашен ръководител на сдружението на общините, следени от Движение за права и свободи "Толерантност "

Любопитно е, че решението за покупка на сараите е взето от борда на "ТЕЦ Варна " още на 18 септември 2018 година - малко след влизането на Доган. След прехвърлянето на акциите новият притежател на 6 февруари 2019 година е решил да направи и промени в ръководството на компанията. От борда излизат Румен Асенов и турският жител Хюсеин Ардали. На тяхно място влизат Огнян Монов и Шабан Узун. За първия "Капитал " не откри информация, а във връзка с втория - човек с такова име съгласно изявление на Доган от 2009 година е работил в сарая като сервитьор и е бил индивидът, разкрил натрупа на самоубилия се шеф на кабинета на политика Ахмед Емин. Изпълнителният шеф на "Делта епсилон " Нина Петрова-Кашкина остава на поста си.

И подготовка за морските сараи

Това обаче очевидно не е единствената несвойствена активност, която поема ТЕЦ-а, защото предходната година централата е записала и две други дъщерни сдружения.

Едното се споделя "Отманли вилидж " и се ръководи от арх. Калин Тихолов, който е проектантът на другото имение на Доган - към 8 декара край пристанището Росенец на 15 км от Бургас, станало известно като "морските сараи ". Отманли е другото име, с което е известна местността към парк Росенец, тъй че не е изключено компанията да е основана за придобиване и на втората резиденция на политика. В момента тя е благосъстоятелност на компания "Хермес солар ", където не се виждат промени.

Междувременно обаче през 2018 година Тихолов е вписан и като изпълнителен шеф на "Стрейтлайн " - компанията, от която "Хермес солар " закупи парцела за морските сараи през 2014 година и която съгласно Имотния указател има още към 175 дка в Росенец. Другите шефове са също архитекти от неговото студио - Ния Темиз и Стоян Мирлев. Самият Тихолов също като Папазов беше препоръчан за министър в кабинета на Орешарски, като даже за задачата му беше основано особено ново ведомство, отговарящо за капиталовото планиране. До назначението му обаче не се стигна след остри реакции поради противоречивото му минало, в това число и от съдружния сътрудник на Движение за права и свободи - Българска социалистическа партия.

Другото ново сдружение на ТЕЦ-а е "Порт логистика Бургас ", като макар името си евентуално ще има функционалности по ръководството на пристанището към топлофикацията във Варна. То се ръководи от самия Данаил Папазов, който, преди да влезе в политиката, беше дълготраен изпълнителен шеф на държавното "Пристанище Варна ". Възможно е обаче и за него да са планувани функционалности към имението наоколо до Бургас, което разполага с кей.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР