Дружеството Сортови семена - Елит АД саботира действията на държавата

...
Дружеството Сортови семена - Елит АД саботира действията на държавата
Коментари Харесай

`Сортови семена - Елит` са близки до ГЕРБ, саботират държавата за купуването на зърно |

Дружеството " Сортови семена - Елит " АД саботира дейностите на страната за изкупуване на зърно за държавния запас, съобщи министърът на земеделието Иван Иванов. Той прикани членовете на Съвета на шефовете незабавно да си подадат оставката. По думите му актуалното управление, което е взело това решение, е назначено от ГЕРБ, което единствено по себе си поражда доста въпроси.

Съвета на шефовете на държавната компания „ Сортови семена - Елит “ ЕАД ме уведоми с писмо, че предлага държавното управление да преразгледа взетите досега решения или да разпореди на друга държавна институция да изкупи и съхранява нужното количество зърно. Те отхвърлят да изпълнят предоставения ангажимент с решение на Министерски съвет и ние считаме, че тези дейности на държавната компания са бойкот “, сподели Иванов. Той посочи, че в писмото се показва, че сдружението отхвърля да извърши предоставеният му от страната ангажимент, а съответните лица виновни за това са подали и своите заявки за овакантяване, по метод, по който блокират тяхното неотложно освобождение.

Аграрният министър акцентира, че с тези свои дейности те са забавили нужните ограничения, които държавното управление взима в отбрана на българския народ и препитанието му в тази тежка интернационална конюнктура, в която се намираме. Той подчертава още, че е безконтролно в миг на умишлена далавера засягаща цените на горива и съществени храни, да се саботират дейностите на институциите целящи предотвратяването и, както и успокоявано на пазара. 

„ Основен ангажимент на Министерство на земеделието сега е обезпечаването на продоволствената сигурност на страната. В тази тежка обстановка работим непрекъснато с екипа на министерството за осъществяване на нужните срещи и съвещания за разработване на механизми, по които страната да закупи нужните количества пшеница, слънчоглед и царевица. ” сподели още министърът. Той напомни, че Министерство на земеделието е предложило на Министерски съвет за закупуването на нужното количество зърно за продоволствени цели да усили капитала на „ Сортови семена - Елит “ ЕАД с 1 100 000 лева „ Дружеството беше определено, защото има действен и механически капацитет да изкупи и съхранява нужното за продоволствената сигурност на страната зърно. То дава отговор изцяло на условията, не е в разпродажба и може да извърши уговорките ”, добави доктор Иванов. Министърът разясни още, че обезпечените средства са заем и не са заложени в държавния бюджет.
Аграрният министър осведоми, че се създават аварийни механизми за изкупуване на житото, които следва на идващото съвещание на Министерски съвет да бъдат прегледани и разясни още, че това ще са още веднъж държавни. Относно борсовите медиатори, доктор Иванов заяви, че ще бъдат употребявани брокерите на Държавния запас, с което ще бъде лимитирано заплащането на огромни комисионни. „ Осигуряването на съхранението на зърното ще бъде заложено като условия при листването на Софийската стокова борса “, разясни още доктор Иванов. 

Зърното ще се съхранява в хранилища на производители. На територията на страната има складови площи за предпазване на зърно за към 14 милиона тона. Наличните количества зърно са 2 млн. 400 хиляди тона и има задоволително хранилища то да се съхранява, сподели той. Има създадена методология от държавния запас, която ще бъде приложена и освен това изкупуване на зърното, уточни министърът. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР