Дружеството с променлив капитал е нов вид дружество, наред с

...
Дружеството с променлив капитал е нов вид дружество, наред с
Коментари Харесай

Адв. Невена Стайкова: Основният акцент при дружествата с променлив капитал е гъвкавостта

Дружеството с изменчив капитал е нов тип сдружение, наред с останалите търговски сдружения в Търговския закон, при което са основани по-бързи и улеснени процедури за присъединяване на вложителите, за по-гъвкави форми на ръководство, по-широка договорна независимост при формулиране на главните права и отговорности за участниците. Това сподели адв. Невена Стайкова – експерт по корпоративно право, в предаването " Човекът на фокус “ на  " Фокус “.

Създаването на сдружението е заслуга на основателите БЕСКО цялостен екип от адвокати, ръководени от Виктор Токушев и проф. Ангел Каладйджиев. " Това е цяла нова глава в Търговския закон, посредством който се основава нов вид сдружение “, съобщи юрист Стайкова.

Въпреки че се споделя " сдружение с изменчив капитал “, то в действителност няма капитал, който да се вписва в Търговския указател, уточни юристът. " Капиталът на сдружението може да се трансформира непрекъснато, съдружниците – също, и това не предстои на регистриране в Търговския указател. Капиталът се събира и се образува от вноските на съдружници, само че не предстои на регистриране в Търговския указател. Това ще докара до изключителна еластичност и експедитивност в бизнеса, което е извънредно значимо за започващите компании. Това условие за регистриране към днешна дата е доста огромна спънка за всички съществуващи сдружения “, изясни юрист Стайкова.

Основният акцент в ДПК е гъвкавостта. Българското законодателство е много консервативно във връзка с най-често употребяваните форми сега – сдружението с лимитирана отговорност. " Тук задачата е да се сътвори гъвкава правна форма. Дружеството съчетава в себе си най-хубавите и работещи структури както на ДОО, по този начин и на акционерното сдружение. За новия тип сдружение важат всички правила, каквито важат и за останалите сдружения, познати по Търговския закон “, уточни юрист Стайкова.

Народните представители обаче отхвърлят измененията в Търговския закон, с които се вкарват сдружения с изменчив капитал, като съгласно нея няма правни съображения за това. " Екипът, който стои зад този план, е провел диалози и срещи с всички политически партии, организации и институции на територията на Република България, които имат отношение и биха били наранени по някакъв метод от този нов вид сдружение. Всички партии и техните правни екипи са работили по текстовете, осведомени са доста добре с тях, всички го поддържат като нова правна форма, като конструкция и нещо извънредно значимо за развиването на бизнеса и средата в България. Защо не е признат е политически въпрос, а който не мога да отговоря “, разяснява Стайкова.

Живко КРЪСТЕВ
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР