Дружеството Копривлен-Мрамор ЕООД е новият концесионер на участъците Кален и

...
Дружеството Копривлен-Мрамор ЕООД е новият концесионер на участъците Кален и
Коментари Харесай

„Копривлен-Мрамор” ЕООД е новият концесионер на два участъка на находище „Кремона”

Дружеството „ Копривлен-Мрамор ” ЕООД е новият концесионер на секторите „ Кален ” и „ Кален-изток ” на находище „ Кремона ”, област Враца, от което се добиват скалнооблицовъчни материали - варовици. Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание, одобрявайки поисканата от предходния концесионер смяна.

Находище „ Кремона ” се намира в землището на с. Кален, община Мездра, област Враца. Концесията за него е предоставена през декември 2010 година за период от 25 години на „ Илинденски мрамор ” ООД, гр. София.

Възможността за прекачване на права и отговорности по предоставена концесия е регламентирана в член 25, алинея 1 и алинея 2, т. 2 от Закона за подземните благосъстояния.
С днешното решение на Министерски съвет се планува също да бъде отправено предложение до новия концесионер за смяна на някои от клаузите на концесионния контракт. Става въпрос за връзките, свързани с даването на банкова гаранция за всяка година от периода на концесията. До момента желаната банкова гаранция покриваше 10% от паричните отговорности на концесионера. След промените тя ще се отнася 100% за всички (не единствено за паричните) отговорности, свързани с осъществяването на концесионния контракт. След въвеждането на по-широк обсег на банковата гаранция вноските за рекултивация също ще бъдат финансово обезпечени с нея.

Министерският съвет оправомощи министъра на енергетиката в едномесечен период да подписа със страните в допълнение съглашение за прекачване на правата и отговорностите по предоставената концесия и за изменение и допълнение на концесионния контракт.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР