Дружеството Дънди Прешъс се е отказало да проучва метални полезни

...
Дружеството Дънди Прешъс се е отказало да проучва метални полезни
Коментари Харесай

Петкова потвърди, че Дънди Прешъс се отказва да проучва полезни изкопаеми в Старозагорско, БСП с критики за концесиите

Дружеството Дънди Прешъс се е отказало да изследва железни потребни изкопаеми в повърхност " Свети Никола " , ситуирана на територията на областите Стара Загора и Пловдив, удостовери в Народното събрание министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
От Actualno.com към този момент ви съобщихме за решението, което беше оповестено на конференция след срещата сред регионалния шеф Гергана Микова и кметовете на петте общини, на чиито територии се намира теренът.
Категоричното си противоречие с желанията за изследване от канадската компания за рандеман на злато в района в своя декларация показаха кметовете на общините Стара Загора, Казанлък, Павел баня, Чирпан и Братя Даскалови и настояха даденото позволение от енергийното министерство да се приключи.
Пред публицисти кметът на Стара Загора Живко Тодоров напомни, че за издаденото на 13 декември 2019 година позволение общините са били известени документално на 20 - 21 януари тази година.
За заплаха за природата и за застрашаване на здравето на хората от района са предизвестили специалисти, с които тематиката е била обсъждана на няколко осведомителни срещи с поданици от засегнатите региони, с неправителствени, публични и браншови организации. На срещите всички са изразили терзанията си и безапелационното си противоречие с желанията на компанията.
В отговор на въпрос на депутата от Българска социалистическа партия Георги Гьоков, Петкова разгласи, че разрешението за изследване на компанията е предоставено след осъществяване на нормативно-определените съгласувателни процедури по реда на член 26, алинея 1 от Закона за подземните благосъстояния с способените министри за запазване на националната сигурност и защитата на страната за предпазени със закон територии, обекти и културни полезности, както и по реда на член 32 от Устройствения устав на Министерски съвет и неговата администрация.
" При извършените съгласувателни процедури за търсене и изследване на подземни благосъстояния в повърхност " Свети Никола ", сподели още министърът.
Тя разяснява, че нито едно от нормативно-определените учредения за отвод не е налице . " С оглед възходящото публично неодобрение, както и вие споменахте с писмо от 17 юни 2020 година на съображение член 156, алинея 1 от Аминистративно-процесуалния кодекс титулярат " Дънди Прешъс Муталс " - Челопеч ЕАД съобщи, че се отхвърля от сключване на контракт за търсене и изследване, респективно даде единодушие за отдръпване на позволение номер 524 от 13 декември 2019 година ", сподели още Петкова, представена от Фокус.
" Към сегашния миг Към сегашния миг всички тези въпроси, които вие поставихте, на процедура не стоят ", добави още министърът.
От своя страна Гьоков съобщи, че експлоатирането на подземните ни благосъстояния от непознати компании е опасност за националната ни сигурност.
Според него
" Под подозрение е и дали министерството реализира ефикасен надзор върху осъществяването и концесионните контракти. Всяко едно позволение изключително върху такива огромни площи, няма по какъв начин да не провокира сериозна реакция и отпор от страна на локалното население и на екоорганизациите.
Те се притесняват, че даже при изследването има заплаха от замърсяване на естествената среда и водите. Местните хора са възмутени от това, че кметовете на общини и общинските препоръки по места не са известени и не е потърсено тяхното мнение по въпроса " , съобщи още Гьоков.
По думите му една такава концесия ще се отрази на растителния и животинския свят, както и че всичко това ще се отрази на поминъка на хората.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР