Другото ни предложение е да има интернет на преференциални цени

...
Другото ни предложение е да има интернет на преференциални цени
Коментари Харесай

Александър Грозданов: БСП ще осигури безплатни учебници за всички деца от 1 до 12 клас

Другото ни предложение е да има интернет на преференциални цени за учителите и възпитаници, съобщи претендентът за депутат

Българска социалистическа партия предлага всички учебници от 1 до 12 клас да са безвъзмездни, а еднократната помощ за 15 септември да е за децата от 1 до 4 клас, освен за първокласниците, както е сега. Това ще коства на страната 30 млн. лева Това сподели Александър Грозданов, претендент за депутат от листата на „ Българска социалистическа партия за България " за 24 МИР София, по време на полемика на тематика " Българска социалистическа партия за учебното обучение в Република България ". В срещата участваха и Ирена Анастасова, зам.-председател на ИБ на Българска социалистическа партия и лидер на листата в 11-ти МИР Ловеч, Цанка Чакърова и Цецка Кочкова, претенденти за народни представители от 24 МИР и проф. Тодор Мишев, претендент за депутат от 25 МИР.

„ От левицата оферират и да се обезпечат интернет услуги на преференциални цени за учителите и всички възпитаници, които към този момент една година работят в отдалечена среда ", съобщи още Грозданов.

„ Коренно друга е организацията на образованието при отдалечената и присъствената форма. Затова би трябвало да има Единна електронна национална платформа, в която учители и възпитаници да работят, ", съобщи още той.

Според Грозданов един от огромните проблеми на българската просветителна система е мотивацията за образователен труд. " Трябва да се акцентира на качеството на просветителните стандарти, образователните проекти, образователните стратегии и най-много на учебниците и до каква степен те са съответни по отношение на възрастовото развиване на децата ", изясни той.

По думите му не е бил свестен апелът на учителите учебниците да не са тежки, неразбираеми, претрупани с информация.

" През тази година на пандемия, когато забележителна част от родителите са ангажирани в огромна степен с образованието на децата си, те виждат какъв брой сложни са текстове, неособено разумно обвързани. Колко нереални тези участват в учебниците и какъв брой малко време има за извършения за децата ", добави той.

„ Нашето виждане е, че би трябвало в най-кратък период да се направи главен обзор на просветителните стандарти и на образователното наличие ", посочи Грозданов.

По думите му има три значими въпроса, на които би трябвало да се отговори - какво, по кое време и по какъв начин се учи, като образователно наличие, като разположение във времето и във връзка с методиката на преподаване. „ Истина е, че сега обстановката е много сложна за учениците във времето на отдалечено образование. Освен това значително текстове са изкривени откъм научна истина и фактология ", посочи Грозданов.

Според проф. Тодор Мишев, който е учител в Софийския университет, казусът е в това, че няма съгласуваност на тематиките. Той даде образец - когато децата учат българска история, по география учат за Африка и Съединени американски щати. „ Учейки българска история те не са наясно с географията, а в случай че не са наясно с нея, няма по какъв начин да научат историята ", сподели той и добави, че сходно разминаване има и в учебниците по литература.

„ Случващото се в образованието е в резултат на неналичието на действителна смяна в системата ", сподели Ирена Анастасова. " От ГЕРБ обещаваха високи стандарти в образованието. Но беше основан един стандарт, който породи толкоз проблеми, че беше анулиран. Нов стандарт и нова разпоредба към момента не съществуват ", съобщи още тя.

Според нея е забавно по какъв начин се дава оценка за качество на обучение при липса на стандарт за качество. " Оценките, които до момента Националният инспекторат по обучение дава, са за доста положително качество на образованието, само че те внезапно се разминава с тези, които излизат от интернационалните проучвания ", сподели Анастасова.

По време на полемиката бяха наранени и други тематики като проблемите с децата от уязвимите групи и езиковото разминаване сред учителите и ромските деца.

„ Тези проблеми се отразяват и на психическото положение на децата и основават условия за образуване на несъответстваща оценка за личностните им качества. Всичко това пък води до отрицателна оценка към учебното заведение и ги демотивира ", съобщи по тази тематика Цанка Чакърова, която е преподавател. Тя изясни, че за ромската общественост образованието не е ней-голямата полезност и това прави още по-труден процесът на социализация.

Училищният психолог Цецка Кочкова сложи въпроса за децата със специфични просветителни потребности и тяхното място в учебно заведение. „ Като психолог работя с 40 деца, логопедът също работи с 40 деца, а ресурсните учители работят с до 20 деца. Нека сметнем в една петдневна работна седмица какъв брой време можем да отделим на всяко. Децата със специфични потребности имат потребност от непрекъсната поддръжка и подкрепяне ", изясни Цецка Кочкова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР