Други лидери са уверили Киев, че ще насочат помощта към

...
Други лидери са уверили Киев, че ще насочат помощта към
Коментари Харесай

Унгария блокира нови 50 милиарда евро от ЕС за Украйна

Други водачи са уверили Киев, че ще насочат помощта към Украйна по канали отвън бюджета на Европейски Съюз, в случай че Будапеща не смъкна блокадата.

Въпреки че участието евентуално ще стане факт след доста години, решението на срещата на върха в Брюксел доближава Украйна една крачка по-близо до нейната дълготрайна стратегическа цел да се откри на Запад и да се освободи от орбитата на Москва.

Германският канцлер Олаф Шолц е изиграл основна роля за това да накара Орбан да напусне залата, с цел да освободи пътя за решение, описаха дипломати и публични лица.

Шолц съобщи, че решението е " мощен знак за поддръжка " за Украйна.

ВЪЗРАЖЕНИЯТА НА ОРБАН

Орбан цитира корупцията и други проблеми, обосновавайки за какво Украйна не е подготвена за договаряния с Европейски Съюз, само че дипломати от Европейски Съюз подозират, че той употребява въпроса като разменна монета, с цел да се опита да деблокира средства от Европейски Съюз за Будапеща, замразени заради опасения за положението на върховенството на закона в Унгария.

В сряда Европейската комисия - изпълнителната власт на Европейски Съюз, възвърне достъпа на Унгария до 10,2 милиарда евро за стопански планове, откакто се откри, че Будапеща е изпълнила условия за гарантиране на независимостта на правосъдната власт.

Орбан обаче резервира възраженията си против договарянията за участие с Украйна даже след вземането на това решение.

" Позицията на Унгария е ясна, за нас Украйна не е готова за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз " , сподели той, наричайки решението за започване на диалози " нерационално " и " несвоевременно ".

Белгийският министър-председател Александър Де Кро, изразявайки отчаяние от Орбан, сподели, че е време унгарецът да смекчи тона.

" Ако сте част от решението, сте съгласни с решението или по-късно просто би трябвало да си държите устата затворена, " сподели Де Кро.

Географски по-голяма от всяка страна в Европейски Съюз и с население от 44 милиона, в разгара на война, Украйна основава някои неповторими провокации за приемането й в 27-членния блок.

Преговорите за участие евентуално ще лишават години и няма да стартират незабавно.

Европейски Съюз първо ще би трябвало да одобри преговорна рамка, което също ще изисква единогласие.

Лидерите споделиха, че ще подхващат тази стъпка, откакто Украйна извърши условията, свързани с демокрацията и върховенството на закона.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР