Другари, които тези дни се събирахте по ресторанти, кафенета, бизнес

...
Другари, които тези дни се събирахте по ресторанти, кафенета, бизнес
Коментари Харесай

Битките на Нинова в БСП тепърва предстоят

" Другари, които тези дни се събирахте по заведения за хранене, кафенета, бизнес офиси и се сговаряхте и карахте по какъв начин да разделите наследството след Корнелия Нинова, да ви кажа – още не съм умряла и наследството не е намерено ", сподели ръководителят на Българска социалистическа партия пред конгреса

© Велко Ангелов Въпреки че изходът от конгреса на Българска социалистическа партия наподобява като триумф за Корнелия Нинова, тя няма учредения за празненства. И повода не е единствено в унизителния ход, който нанесе вреди на имиджа й - сякаш да подаде оставка поради неприятния избирателен резултат, а след това да я отдръпна пред най-големия конгрес на партията.

Всъщност Нинова в никакъв случай не е поемала отговорност за загубата - след евроизборите тя просто сподели, че защото Българска социалистическа партия е втора в класирането, тя е подготвена с оставката си, само че ще се кандидатира отново за лидерския пост. Дали през директен избор, за който още няма правила, или през конгреса - тя отново щеше да завоюва.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Подобен ход обаче щеше обаче да хвърли структурите в идващите месеци в разногласия за или срещу ръководителя, без да остане време и сили за подготовка за локалните избори през октомври. Затова ходът на Нинова в неделя беше ненапълно предстоящ - той не трансформира нищо всъщност, единствено дава пролонгация линията " Нинова " да покаже резултат до идващия избирателен конгрес напролет на 2020 година. Ако тя продължава да желае да остане ръководител.

Защо Нинова желае да остане ръководител

По нейното пояснение - тъй като противоположното би означавало партията да бъде " продадена ". " Българска социалистическа партия щеше да е разсипана като съпротива и да имаме една тирания до край ", сподели Нинова пред bTV в понеделник. Тя продължава да твърди, че съперниците й работят за разделение на властта с ГЕРБ - през поръчки, финансиране и някой и различен пост. (Макар да не загатна имена, ясно е, че Нинова засяга предприемачът и регионален ръководител на Българска социалистическа партия в Пловдив област Георги Гергов).

Под повърхността и обществените поръчки има и голяма упоритост, его, страст и, както самата тя сподели за себе си - " неналичието на задна скорост ". Българска социалистическа партия е най-голямата опозиционна групировка и, на доктрина, с максимален късмет да ръководи, в случай че успее да завоюва против ГЕРБ. Следващите постоянни парламентарни избори са след по-малко от две години.

До пролетта на идната обаче, когато ще се взема решение сигурно поста на Нинова, най-важното събитие ще са изборите за локална власт. След пагубните резултати на социалистите през 2015 година, когато не съумяха да завоюват кметско място в нито един регионален център в страната, получиха единствено седем места в 61-местния общински съвет в София и отстъпиха в някои по-големи общински центрове, всичко над тези цифри ще се смята за триумф. Гласуването на 26 май сподели, че Българска социалистическа партия има късмет на някои места - в областите Ямбол, Плевен и Добрич социалистите имаха повече гласове от ГЕРБ. Най-голямото им повишаване в номинално изражение е в София, като в три от 24-те локални региона в Столична община Българска социалистическа партия изпреварва ръководещите. Социалистите са първи и в 60 общини, настояват от " Позитано " 20.

Разпределението на силите в партията се резервира

Ако управлението успее да преодолее вътрешните спорове в партията, Корнелия Нинова може да се похвали наесен с нелоши резултати.

Тя обаче, даже след хода в неделя, няма по какъв начин да отстрани вътрешната съпротива. Българска социалистическа партия е структурирана по този начин, че всяко по-важно решение се взима от Националния съвет, където е концентрацията на съперници на ръководителя. Съставът на пленума няма да бъде изменен до идващия избирателен конгрес, а съотношението в него поддръжници/противници на Нинова е 45/55.

Това значи, че ще се водят тежки и изтощителни борби за всяка номинация на претендент за кмет в регионален център в това число София. Ще се пренареждат листи, ще се оспорват позиции на Изпълнителното бюро.

Заради характера си и склонността да вижда във всеки евентуален изменник, Нинова се доверява на извънредно стеснен кръг от хора, които не са в чистия смисъл партийци. Затова и няма доста огромен избор от престижи в Българска социалистическа партия, на които да се опре. От предходната седмица те понижиха с трима - социологът Юрий Асланов, който напусна предизборния щаб, депутатите Антон Кутев и Валери Жаблянов, които към този момент обществено подлагат на критика линията " Нинова ". Зад нея към този момент абсолютно стоят Румен Овчаров, президентът Румен Радев и зам.-председателят на Българска социалистическа партия Кирил Добрев. Из изявлението на Корнелия Нинова пред конгреса

- Аз имам доста тресчици за дялане. Стилът ми е силов, както сподели някой, не познавам задна скорост, като кажа нещо, го върша до дъно. Липсва ми еластичност и наподобява, че това не е положително качество за политик. Но в никакъв случай и по никакъв мотив не съм пренебрегвала груповите органи и груповото начало в партията.

- Още конгресът не се е произнесъл, приятели се самоиздигат за ръководител, други без да са издигнати, се смятат за такива, като не помнят, че единствено преди две седмици, на европейските избори, получиха 1400 преференции от близо 400 000 дали своят вот за Българска социалистическа партия. Трети ме пратиха в предишното и дори приживе ми отредиха място в историята. Другари, които тези дни се събирахте по заведения за хранене, кафенета, бизнес офиси и се сговаряхте и карахте по какъв начин да разделите наследството след Корнелия Нинова, да ви кажа – още не съм умряла и наследството не е намерено.

- Мнозина ми градиха в годините подправен облик на човек, обладан от егото си, който се стреми към постове. Ако това беше правилно, в този момент пред вас щеше да стои ръководител на Народното събрание. Ако това беше правилно и мислех единствено за личното си благополучие, нямаше да върша смяната в Българска социалистическа партия и нямаше да има вътрешна съпротива. Ако това беше правилно, щях да се сговоря с едрия бизнес и някои от тях нямаше да наддават през днешния ден за главата ми.

- Скъпи социалисти, отърсете се от напрежението, стягайте редиците за локалните избори. Три години вие работихте за нас, да бъдем депутати и евродепутати, време е ние да поработим за вас, вие да бъдете кметове и общински съветници – не просто с цел да имаме постове, а с цел да имаме лостове, дружно да променим България.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР