Дроновете на DJI попаднаха под нови санкционни ограничения на американските

...
Коментари Харесай

Най-големият производител на дронове - в черния списък на Пентагона


Дроновете на DJI попаднаха под нови санкционни ограничавания на американските управляващи
(снимка: CC0 Public Domain)

Министерството на защитата на Съединени американски щати разгласява освежен лист с компании, които съгласно него съставляват опасност за националната сигурност на страната, заради връзките им с китайското държавно управление. DJI, най-големият производител на дронове в света, също попада в листата.

„ Ние имаме намерение да противодействаме на тактиката за обединение на военно-цивилни елементи на КНР, която поддържа задачите за модернизиране на Китайската народноосвободителна войска (PLA), като ѝ дава достъп до напреднали технологии и опит, добити и създадени от цивилен компании, университети и проучвателен стратегии на КНР “, гласи формалното изказване на Пентагона.

„ Раздел 1260H подрежда на Министерството да стартира да разпознава, наред с други неща, участници в цивилно-военен синтез, работещи директно или непряко в Съединените щати “, прецизира декларацията.

DJI, от своя страна, разяснява неотложно включването ѝ в черния лист на американската войска: „ DJI се отличава като единствената компания за дронове, която ясно осъжда и интензивно обезсърчава военната приложимост на своите артикули, в това число прекъсване на всички бизнес интервенции в Русия и Украйна, с цел да се опита да защищити нашите дронове от спор в тези страни ”.
още по темата
В допълнение, от компанията показват, че „ DJI не попада в нито една от правните категории за включване в този черен лист ”. „ Нашата компания не е военна компания в Китай, или в Съединените щати, или където и да е другаде. DJI в никакъв случай не е разработвала или произвеждала военно съоръжение, нито е рекламирала или продавала своите артикули за военна приложимост в която и да е страна. Вместо това постоянно сме разработвали артикули в интерес на обществото и спасяващи животи “.

Това е единствено последният образец в офанзивата на американските управляващи против DJI. През 2020 година компанията беше сложена в икономическия черен лист, което я попречва да прави бизнес с американски компании. През 2021 година почитан чиновник прикани DJI да бъде добавена към „ неразрешения лист “ на FCC, което би попречило на компанията да продава продуктите си в Съединени американски щати.

Миналата година DJI, дружно със седем други китайски компании, беше добавена към черния лист на Министерството на финансите на Съединени американски щати, който включва „ компании от китайския военно-промишлен комплекс “.

Въпреки продължаващите забрани и черни описи, чиновници от Министерството на вътрешната сигурност на Съединени американски щати и ФБР признават, че техните чиновници към момента употребяват дронове DJI. Засега не е ясно с какви последици ще се сблъска компанията, откакто бъде включена в новия санкционен лист.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР