Дрийм Тийм тотално преобърна представите на баскетболния свят, след като

...
Дрийм Тийм тотално преобърна представите на баскетболния свят, след като
Коментари Харесай

Как Джордан и Дрийм Тийм закриват логото на Рийбок на Олимпиадата в Барселона

" Дрийм Тийм " тотално прекатурна визиите на баскетболния свят, откакто завоюва златните медали на Олимпиадата в Барселона през 1992 година Най-големите звезди на НБА по това време разрушават противниците си със приблизително по над 40 точки на мач, а на самия край печелят с разрушителното 117:85 против Хърватия на Дражен Петрович и Тони Кукоч.

Снимките от връчването на медалите на Джордан, Меджик, Баркли и останалите митове са запечатани в златната история на американския спорт. Но има един малък подробност към тези фотоси, една по-дълбока история от елементарната. Например, за какво Майкъл Джордан носи знамето на Съединени американски щати през рамото си на награждаването?

Мнозина биха си споделили, че това е просто национализъм. Напълно обикновено е и дори е признато спортистите да носят знамето на страната си при качването на подиума. Може това да е била странична причина в тази ситуация на Джордан, само че не е главната. Основната причина е американската компания за обувки и дрехи Рийбок.

Случаят : Битката сред двата съществени марката Рийбок и Найк е в разгара си точно около Олимпиадата в Барселона. От Рийбок вземат решение да нанесат тежък удар на съперника си, като продуцират поредност от реклами с присъединяване на декатлетистите Дан О'Брайънт и Дейв Джонсън особено за Олимпийските игри.

Найк, от своя страна, е правилен сътрудник на множеството баскетболисти от " Дрийм Тийм " отпред с Джордан. Те държат договорите им, като намират необикновен триумф в НБА. Проблемът за компанията е, че няма право да се популяризира в Испания, защото там към този момент има марка с името Найк. Тя е основана през далечната 1932 година от семейство в Сабадел в респект на гръцката богиня Атина Нике.

В резултат на това Найк би трябвало мигновено да отстрани всички билбордове, които са сложени по улиците на Барселона. Това ги наранява прекалено много, защото Джордан бива изтласкан от рекламните си тактики за Олимпийските игри.

И с цел да се способства за нещастието им, Рийбок купува правата за облеклото на играчите и най-много спортните екипи, които спортистите би трябвало да облекат, в случай че стигнат до подиума най-после. Рийбок харчи 4 милиона $ и гони Найк от конкуренцията.

Подуимът : Майкъл Джордан и Чарлз Баркли особено не правят оценка решението на Олимпийския комитет на своята страна. Те заплашват да бойкотират церемонията за медалите, защото комитетът ги принуждава да носят облеклото на съперникова компания.

" Не имам вяра в одобряването на конкуренцията ми. Чувствам мощна преданост към личната си компания ", споделя Джордан.

Въпреки това, забележките на комитета се одобряват и без значение от всичко останало, играчите са задължени да носят спортни екипи на Рийбок на подиума. Никой от баскетболистите не е удовлетворен. Те ненавиждат концепцията.

А недоволството им се трансформира в действителност на момента. Джордан, Баркли и Меджик се появяват със знамето на Съединени американски щати, обгърнато към рамената им. Там, където логото на Рийбок би трябвало да свети. Класически ход от страна на Джордан и Баркли. Никой не може да им каже нищо за метода, по който закриват логото на компанията.

" Всички се съгласиха, че няма да нарушим правилото да носим Рийбок на подиума. Американското знаме не може да оскверни нищо. Ние отстояваме за него. Американската фантазия е отстояване на това, в което вярвате. Ако съм обидил някого, това е доста неприятно ", споделя Джордан за случилото се.

Така се ражда и известният откъс на Джордан - " Когато наемеш 12 Клинт Истууд-а, с цел да дойдат да свършат работа, не ги питайте какви патрони употребяват ".
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР