Древните маи, изглежда, са успели да измислят уникално решение на

...
Древните маи, изглежда, са успели да измислят уникално решение на
Коментари Харесай

Маите са играели на топка с главите на владетелите си?

Древните маи, наподобява, са съумели да измислят неповторимо решение на вековния проблем какво да вършим с владетелите след гибелта им: те са ги превръщали в топки, с които след това са играли на „ пелота “. Това е един от най-старите отборни спортове в света, който се играе и до ден сегашен от локалните общества в обособени елементи на Централна Америка, въпреки че потреблението на топки от останките на политици е традиция, която не е издържала на тестването на времето.

Доказателства за този чудноват състезателен бит бяха показани от археолога Хуан Яден Ангуло от Националния институт по антропология и история на Мексико. Докато правят разкопки в храмовия комплекс Тонина в южно Мексико той и сътрудниците му се натъкват на 400 урни, които съдържат смеси от кремирани човешки остатъци, каучук, въглен и растителни корени.

Специалистите съпоставят тази находка с писмените сведения, свързани с това съответно място на маите, и доближават до заключението, че по всяка възможност кремираните остатъци са били употребявани за изработката на гумени топки за ритуалната игра пелота.

Храмовият комплекс Тонина (датиран от времето на класическия интервал на маите (500 до 687 година сл. н.е.). В него откриваме потънало игрище, на което в миналото хората евентуално са играли на пелота. Що се отнася до урните, те са били заровени на към 8 метра под Храма на слънцето – в крипта, която съгласно Ядеун Ангуло е била предопределена за ритуалната промяна на умрелите владетели.

Хипотезата на археолозите се базира главно на посланията, гравирани върху три обръча за отбелязване на точки, маркиращи границите на игрището за пелота в Тонина, осведоми " Обекти ". Според тях трима антични сановника са били отведени в „ Пещерата на мъртвите “, където са били подложени на 260-дневен развой по „ трансмутация “.

В случая става дума по-конкретно за Вак Хан Как, който умира на 1 септември 775 година, както и Ай Колоте, който умира на 1 април 776 година Гравюрите загатват и жена на име Кавил Кан, умряла през 772 година Според Националния институт по антропология и история на Мексико сярата от кремираните остатъци и на тримата владетели евентуално е била употребена за вулканизацията на каучука, от която са направени топките за пелота.

„ Беше извънредно потребно да научим, че маите са се опитвали да преобразуват телата на мъртвите си владетели в жива мощ – нещо, което да подтиква хората “, споделя Ядеун Ангуло. „ Разполагаме с доказателства, които демонстрират, че те са включени в топките. По време на Класическия интервал топките са били великански “, прибавя той.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР