Древни монети от периодите на Абасидите и Фатимидите и парче

...
Древни монети от периодите на Абасидите и Фатимидите и парче
Коментари Харесай

Турция връща откраднати антики на Ирак

Древни монети от интервалите на Абасидите и Фатимидите и парче от каменен релеф, откраднати и пренесени контрабандно в чужбина от Ирак и открити в Турция, бяха върнати в Багдад.

Гьокан Язгъ, шеф на Културни активи и музеи към Министерството на културата и туризма на Турция, персонално съобщи артефактите на Халел Ибрахим Махмуд, краткотраен чиновник на посолството на Ирак в турската столица Анкара. Беше извършена гала по предаването в Музея на археологията в Истанбул, където артефактите бяха показани на пресата.

 DHA

Махмуд съобщи, че за него е чест да участва на церемонията и приветства напъните на Турция да върне историческите предмети, откраднати контрабандно от Ирак. „ Това не се случва за първи път. От 2008 година Турция върна на нашето посолство 81 артефакта, конфискувани в страната “, заяви той, напомняйки, че последната сходна гала се организира в южната провинция Хатай. „ Тези артефакти са световно и културно завещание както за Ирак, по този начин и за Турция. Наша отговорност е да ги защитим. Благодарим на всички, които участваха в намирането им и обезпечаването на връщането им “, съобщи той на церемонията.

 DHA

Петте златни монети, върнати в Ирак, бяха открити у двама обвинени при полицейска интервенция в Истанбул неотдавна, оповестиха управляващите. Каменният артефакт е бил владеене на колекционер, който го е купил на търг в друга страна. Той е част от каменна скулптура или релеф, произхождащ от Ирак. Язгъ показа на церемонията, че върху каменната находка има шумерски надписи. След изследване на специалисти от Музея по археология в Истанбул е открито, че е част от по-голям обект от иракски генезис. Колекционерът декларирал, че не е знаел, че този археологически предмет от Ирак е контрабанден, и се е съгласил да го върне, откакто е осведомен за произхода му.

 DHA

„ Ние живеем в район, който е хазаин на антични цивилизации и благосъстояние от разнородни културни активи. Всеки ден откриваме скъпи находки. Наша задача е да съхраним това завещание. Всеки артефакт е част от идентичността на страната, от която произлиза. Така че Турция се стреми да връща всички артефакти, нелегално изнесени, в страната на техния генезис. Ние поставяме щателни старания и да получим назад у нас предмети изнесени от иманяри в чужбина. Страната ни се придържа към интернационалните конвенции за връщане на контрабандни артефакти. „ Осигурихме връщането на 9 036 артефакта, произхождащи от Турция от 2002 година насам, и имаме същата сензитивност, когато връщаме артефакти в на други страни. Освен в Ирак, ние върнахме артефакти в страни, в това число Китай, Казахстан и Египет “, съобщи Язгъ.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР