Древната порода Източнобалканска свиня изчезва от България заради африканската чума.

...
Древната порода Източнобалканска свиня изчезва от България заради африканската чума.
Коментари Харесай

Ще изчезне ли породата Източнобалканска свиня?

Древната порода Източнобалканска свиня изчезва от България поради африканската чума. Стопаните едвам намират метод да запазят здравите животни. Преди ден излезе и последната позитивна проба за чума в най-голямото следено стадо Източнобалканска свиня и по този начин броя на животните доближава едвам 1 000 за цялата страна.

Вече 4 генерации на семейство Радеви се грижат за стадо източнобалкански прасета. През годините са били добър източник на приход, само че след навлизането на африканската чума стадото от ден на ден се свива.

„ Имаше някакъв пазар в Преслав и ги изкупуваха черните свине – там ги карахме. И това се спря – затвориха кланицата. Няма черни свине, не ги позволяват на никое място – единствено белите ”, споделя пред NOVA животновъдът Симеон Радев.

„ От предходната година това е безусловно невероятно. Нито с продажба онлайн месо, нито в двете лицензирани кланици в страната ”, добави Радостина Донева от Асоциацията за отглеждане и предпазване на Източнобалканската свиня.

Картината за цялата порода Източнобалканска свиня е още по-мрачна. За малко повече от 10 години от 50 000 прасета животните са се редуцирали до 1 000 след навлизането на африканската чума по свинете.

„ По-малко от 500 са некастрирани животни, с които може да се възпроизвеждат. Област Варна за момента е региона с най-вече оживели бройки – към 80% от всички. Ситуацията е извънредно сериозна. В Бургас има едно останало следено стадо на Селскостопанската академия, в Шумен има едно доста малко стадо. Засега има животни във Варна, само че не е ясно докога ”, уточни Радостина Донева.

Прасетата се развъждат единствено в три района на страната – Варна, Бургас и Шумен. Отглеждането им минава през доста компликации. С навлизането на чумата е неразрешена свободната паша и животните са затворени в оградени пространства. За храненето им стопаните са принудени да употребяват единствено фураж. Така всеки собственик, нагърбил се с породата Източнобалканска свиня вади от себе си средства, с цел да не допусне изгубването й.

„ Трябва да се откри метод и да се резервира този тип. Нашият край няма по какъв начин да гледа бели свине. Това е за нас прехраната ”, добавя още Симеон Радев.

„ Получих информация по Изпълнителната организация по селекция и репородукция, че ще вършат опит да изтеглят някакви останали разплодни животни от област Варна и да ги настанят някъде. Уви, коства ми се, че това много закъсня. Свитата, дребна популация, ме кара да се тормозя от загубата на скъп генетичен материал ”, изясни Донева.

Стопаните също взимат всички вероятни ограничения против болестта и се надяват да ги подмине. Остава вярата, че шансът и напъните на дребното стопани, отглеждащи източнобалкански прасета, ще спасят породата, живяла към този момент 2 500 години. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР