Драстичното поскъпване на зеленчуците, плодовете и на електроенергията у нас,

...
Драстичното поскъпване на зеленчуците, плодовете и на електроенергията у нас,
Коментари Харесай

От носталгията до икономията: Правим зимнината със зарзават ...

Драстичното повишаване на зеленчуците, плодовете и на електрическата енергия у нас, както и сривът на турската лира родиха нова шопинг дестинация до Одрин. Българите всеобщо пътуват и купуват оттова зеленчук за зимнина. В момента турската лира е паднала до 19 стотинки, а цените на съседските плодове и зеленчуци са към два пъти, а на някои до три пъти по-ниски от нашите.

Ако би трябвало да затваряме буркани и да ги стерилизираме на ток при тези цени в България, зимнината ще ни излезе златна, разяснява семейство, натоварило задната седалка и багажника на автомобила си с чували турски чушки, зеле, моркови, бамя, грозде и други Миналата събота на Синия пазар в Одрин се чуваше главно българска тирада, а нашенци пазаряха на едро всевъзможни плодове и зеленчуци. Иначе на най-голямото покрито пазарище в Одрин има от пиле мляко.

По пет лири е килото на алените чушки, бамя, лайм и ябълки. Гроздето - бяло и алено, върви сред 8-10 лири, зеле - бяло и алено - 6-7 лири. Толкова костват бялата и алена ряпа. Марули, патладжани и тиквички са по 4 лири, картофите - 4 и 5, а морковите - 5. С лира от горната страна са домати и късоплодни краставици, а корнишоните - 6,50.

На фона на родните цени, като се прибави и разходът за път до Одрин - без значение дали със личен автомобил, или проведен превоз, отново излиза по-евтино. По данни на Министерството на земеделието, храните и горите годишните ценови промени при търговията на едро с главните плодове и зеленчуци са преобладаващо в посока нагоре. Цените на картофите, пипера (зелен и червен), оранжерийните краставици, зелето и прасковите са от 19% до 52% над равнищата отпреди една година, до момента в който при доматите - от открити площи и оранжерийни, дините и ябълките се регистрира понижение в границите на 7-17,5 %.



Последният разбор на МЗХГ сочи, че на този стадий от открити площи са добити с към 3% по-малко пипер по отношение на година по-рано и с сред 13,7 и 40,6 % по-малко картофи, домати, краставици и зеле. При пипера и картофите това се дължи на по-късното прибиране на реколтата през актуалната година, а при доматите и краставиците - главно на по-малкото засадени площи. Общо за интервала от началото на 2021 година до в този момент оранжерийното произвеждане на домати и краставици е надлежно с 6,4 и 10,5 на 100 над миналогодишното.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР